Zency - Myoser i nakken - sådan behandler og forebygger du dem

Af: Morten Wolter Andersen – Anatomi nørd og udddannet behandler / 24. juni 2023

Myoser i nakken: Hvordan du kan behandle og forebygge dem

Har du nogensinde oplevet myoser i nakken, der kan give smerter og stivhed? Det er en almindelig tilstand, men heldigvis findes der mange måder at behandle og forebygge det på. I denne artikel vil vi se nærmere på hvad myoser i nakken er, hvordan du selv kan behandle dem, og vigtigst af alt – hvordan din egen massage kan være den perfekte løsning for at lindre dine symptomer.

Indholdsfortegnelse

Hvad er myoser i nakken?

Myoser i nakken er en betegnelse for en hård muskelinfiltration, der kan opstå som følge af gentagne bevægelser eller langvarig inaktivitet. Symptomerne på myoser i nakken inkluderer stivhed, smerte, ømhed og ømme muskler i området.

Årsagerne til myoser kan være alt fra ensidigt arbejde til stress og dårlig kropsholdning.

For at forebygge myoser anbefales det at tage pauser med regelmæssige strækøvelser samt sørge for god ergonomi ved skrivebordet eller under fysisk aktivitet. Hvis man allerede har udviklet myoser, kan selv-massage eller varmebehandling lindre symptomerne. Massage er også en effektiv behandlingsform mod myoser i nakken og kan hjælpe med at genoprette normal muskelfunktion og reducere smerteoplevelsen.

Symptomer på myoser i nakken

Stivhed og ømhed i nakken er typiske symptomer på myoser. Disse muskelknuder kan også føre til ondt i hovedet og svimmelhed, som kan være meget ubehagelige. Du vil muligvis også opleve nedsat bevægelighed af hovedet på grund af betegnelsen “hårdt” muskelinfiltration.

For at slippe af med dine myoser, er det vigtigt at behandle dem så tidligt som muligt. Dette kan gøres ved hjælp af selv-massage eller professionel massagebehandling. Det anbefales også at undgå de faktorer, der forårsager myoser i nakken, såsom dårlig kropsholdning eller stressende arbejdsstillinger.

Årsager til myoser i nakken

Dårlig kropsholdning kan være en betydelig årsag til myoser i nakken. Hvis du sidder foroverbøjet eller har hovedet nedad på grund af dit arbejde eller livsstil, kan det resultere i hårdt pressede muskler og betegnelsen “muskelinfiltration”. Overanstrengelse af musklerne er også en anden almindelig årsag til myoser i nakken. Det sker typisk når man udfører gentagne bevægelser med armene eller drejer hovedet ofte i den samme retning. For nogle mennesker kan stress eller angst føre til spændinger og stiffness som fører til myoser, så det er vigtigt at tage sig tid hver dag for at kvitte stressniveauet og undgå yderligere anspændthed.

Zency - Hjælp til selvbehandling af myoser i nakken

Hvordan kan du selv behandle myoser i nakken?

Myoser i nakken kan være meget smertefulde, men der er måder at behandle dem selv. Øvelser og strækninger kan hjælpe med at reducere spændingerne i musklerne. Varmebehandling såsom et varmt håndklæde på det berørte område kan også være effektivt til at lindre smerter. Massage er en anden mulighed for behandling af myoser, da det øger blodgennemstrømningen og reducerer spændingerne i musklerne. Disse metoder kan bruges som forebyggende foranstaltning eller når du oplever smerter fra myoser i nakken.

Øvelser og strækninger

Yogaøvelser for nakken er en måde at lindre myoser i nakken på. Du kan også udføre dynamiske stretches for nakke- og skuldermuskler samt isometriske øvelser, som styrker musklerne omkring din hals og skuldre. Disse øvelser kan medvirke til at forebygge fremtidige myoser og give dig mere bevægelighed.

Nogle gode øvelser inkluderer:

  • Nakkestrech: Sænk venstre øre mod venstre skulder, hold i 30 sekunder, gentag på den anden side.
  • Skulderstrækning: Træk dine skuldre op mod dine ører, hold i et par sekunder, slip dem ned igen.
  • Isometrisk træk af hagen: Placer to fingre under din hage og forsøg at lukke munden samtidig med du bruger fingrene til at give modstand.

Husk altid at gå langsomt frem og mærk efter så du ikke oplever et overstræk. Herefter kan du tage udviklingen herfra.

Varmebehandling

Når du har myoser i nakken, kan varmebehandling være en effektiv måde at lindre smerter og stivhed. Brug af varmepude eller varmt vandflaske på det ømme område kan hjælpe med at reducere muskelspændinger og øge blodgennemstrømningen. Et varmt bad er også en god mulighed for muskelafslapning.

Massage

Selvmassage med en tennisbold kan være en effektiv måde at lindre myoser i nakken og skuldrene. Ved at placere bolden mellem nakken/skulderbladene og væggen, kan man massere de ømme områder ved at flytte kroppen frem og tilbage over bolden. En anden form for selvmassage er triggerpunkt-massage med en foam roller eller massagerulle. Her rulles der henover musklerne, mens man søger efter ømme punkter, som derefter bearbejdes gennem tryk.

Trods disse hjemmeteknikker kan det være nødvendigt med professionel massage fra en uddannet massør for at opnå den fulde effekt af behandlingen af myoser i nakken. Gennem dybdegående massage kan spændinger løsnes op, blodcirkulationen øges samt smerte mindskes, hvilket vil kunne forebygge yderligere problemer på sigt.

Hvordan kan man forebygge myoser i nakken?

Myoser i nakken kan forebygges ved at have en ergonomisk arbejdsplads. Sørg for at have en god stol og et hæve-sænkebord, så du kan variere din arbejdsstilling. Derudover bør du tage pauser hver halve time til at strække ud og bevæge dig.

Regelmæssig træning kan også hjælpe med at forebygge myoser i nakken. Styrketræning af musklerne omkring nakken samt yoga eller pilates øvelser til smidigheden vil være gavnligt for dit velvære generelt og især mod myoser i nakken. Det er vigtigt ikke kun at fokusere på skuldrene, men også på de mindre muskler langs rygsøjlen, som ofte bliver overset ved træning.

Ergonomi

Korrekt indstilling af arbejdsstationen er vigtigt for at forebygge myoser i nakken. Det er også en god idé at bruge en stol med ryglæn og armlæn, som kan give den nødvendige støtte til kroppen under arbejdet. For at undgå spændinger i nakken skal man tage hyppige pauser og strække nakken regelmæssigt. Sørg for for at skærmen sidder i øjenhøjde eller placer så ofte som muligt dine fødder fladt på jorden – dette vil hjælpe med både holdning og åndedrættet samt reducere stress på musklerne I din nakke og skuldre.

Regelmæssig træning

Nakke- og skuldermyoser kan være smertefulde og hæmmende i hverdagen, men regelmæssig træning kan hjælpe med at forebygge og behandle dem. Øvelser, der styrker musklerne i nakken og skuldrene, såsom kravebenspres eller siddeforsøg med hovedbevægelser, kan reducere myose risikoen. Strækøvelser for nakken er også vigtige for øget fleksibilitet.

Aerob træning har en positiv effekt på både den overordnede sundhedstilstand samt blodcirkulationen til musklerne i nakken. Så tag cyklen på arbejde eller gå en tur efter middagen – det vil hjælpe din krop mod nye myoser!

Hvorfor er massage effektivt mod myoser i nakken?

Massage har en fysiologisk effekt på musklerne i nakken, da det øger blodgennemstrømningen og frigiver spændinger. Denne effekt kan hjælpe med at reducere betændelsestilstande og smerte, som ofte følger med myoser i nakken. Massagebehandlingen skal være målrettet for at løsne op for de specifikke områder af nakken, hvor der er myoser.

Hvis du ønsker at booke en massagebehandling mod myoser i nakken kan du gøre det her på siden. Alle vores massører er uddannede, kvalitetsikrede og arbejder dagligt med myoser. Derudover er alle behandlinger med 100% tilfredshedsgaranti der sikrer dig en god behandling mod myoser hver gang. Du kan f.eks. booke en massage i Aalborg eller finde en behandler nær dig her.

Fysiologisk effekt af massage

Massage kan have mange positive fysiologiske effekter på kroppen, især når det kommer til behandling af myoser i nakken. Nedenstående er en liste over nogle af disse fordele:

  • Øget blodgennemstrømning i musklernemassage kan hjælpe med at øge cirkulationen og ilttilførslen til de stramme muskler, hvilket øger deres evne til at regenerere.
  • Reducerede spændinger og smerter i nakkenved at arbejde på de berørte områder, kan massagen løsne op for spændinger og reducere smerte.
  • Frigivelse af endorfinermassage kan stimulere produktionen af endorfiner, som er naturlige smertestillende midler. Dette kan også hjælpe med at reducere stress og angst.

Alt i alt viser forskningen konsekvent, hvordan massagebehandling positivt påvirker vores kropslige funktioner og helbredstilstand.

Fremragende4.9Henrik J. ★★★★★ god oplevelse. meget effektivt.Rikke C. ★★★★★ Virkelig professionel og effektiv behandling i en afslappende atmosfære.Sofie S. ★★★★★ Fantastisk oplevelse. Meget dygtig massør.Marlene J. ★★★★★ Lars er nok en af de mest grundige massører jeg har prøvet- han kommer i dybden og trykker på den gode måde – er ikke voldsom. Kan varmt anbefales.Sten J. ★★★★★ Dejlig og god behandlingBenedikte Stigkær L. ★★★★★ Super god og dybdegående massage.kirsten borup J. ★★★★★ Blev taget godt imod,og fik en halv times virkrlig go massage, som hjalp på mine gener og spændinger.Caroline D. ★★★★★ Virkelig god og dybdegående massage.Nina G. ★★★★★ Effektiv dybtgående massage i rolige omgivelser.Vil klart anbefale til andre.Louise M. ★★★★★ Virkelig behagelig, professionel og meget dygtig massør. Jeg kunne mærke stor virkning på mine spændinger allerede efter en behandling.BossiFTF ★★★★★ Du føler dig set og hørt, og han yder langt højere service end du forventer, fordi han er så klog på rigtig mange områder, og han er ikke beskeden på at dele ud om sin viden, som I går sessionen igennem. Altid fedt at blive klogere på sig selv!Vil klart komme der igen.Majbritt P. ★★★★★ Særdeles god behandling. Kan varmt anbefales.Daniel Dissing N. ★★★★★ Min kæreste fortæller at der var styr på det hele, hun følte sig tryg og hun kan mærke en forskel her 3 dage efterBirgitte Damgaard M. ★★★★★ Meget kompetent og behagelig oplevelse at få behandling hos Zency HedenstedPeter R. ★★★★★ God massage, som helt sikkert kan anbefales 😊Yasmin J. ★★★★★ Lækkert, og rigtig god behandling. Man følte virkeligt der var tid til én, og at mam blev hørtHenrik H. ★★★★★ It was a very pleasant experience to meet Lars. He had good insight into my problems and handled the whole treatment very professional.I felt very confident in the treatment and in the advices that Lars gave.I am looking forward for our next appointment.Flemming S. ★★★★★ Super afslappende, og god behandling.Generende smerter i lænden og nakken er forsvundet efter én behandling.Per J. ★★★★★ Dejlig rolig massør der havde gode hænder der kunne gå i dybden med mine problemer!Palle S. ★★★★★ Super professionel og dybdegående massage.Jeg kommer sikkert igen.Theis R. ★★★★★ Fantastisk behandlingJeg vil klart anbefale det til alleTak!Ann J. ★★★★★ Super faglig kompeten behandling.Kan klart anbefale at booke tid.Kommer gerne igen.🙏Ann-Iren B. ★★★★★ Fantastisk god og effektiv Deep tissue massasje som virkelig kan anbefales for at løse op spenninger og smertepunkter i kroppen.Jette P. ★★★★★ God og lyttende inden behandling startede. Fantastisk behandling med godt resultat og god vejledning bagefter med lette øvelser.Erich P. ★★★★★ En god behandling i dejligt miljø med dæmpet music til afslapning. Jeg har fast aftale om behandlingLena N. ★★★★★ God og professionel behandling.Annika J. ★★★★★ Rigtig god massørcecilie C. ★★★★★ Mere god oplevelse.Kom der hen fordi jeg havde smerter ved skulderen (muskel der var i klemme), allerede på 30 minutter var smerterne formindsket en god del.Vil anbefale stede til andre jeg kender.Marna P. ★★★★★ Jeg synes det var en rigtig god massage. Har bestilt en ny tid.Michael Hørby P. ★★★★★ God dybdegående massage, med en professionel massør, der gav sig god tid til at komme ind hvor det virkeligt kunne mærkes, og til en fornuftig prisInge Tang C. ★★★★★ Fik en rigtig god behandling- fik en tid, luge da jeg havde aller mest brug for detsøren T. ★★★★★ Fantastisk proffdesionel og behagelig behandling , kommer gerne igenOle A. ★★★★★ Kan anbefale massage hos Zency, Horsens. Finder alle de steder hvor der er behov at blive taget fat. Om det er nakke, ryg, arme, ben, fødder, hænder, eller ansigt. Der er ikke noget der bliver glemt.Helene B. ★★★★★ Proffesionel og god massage, behandling tilpasses efter dine problematikker. Fik en times massage, primært af ryggen og lidt af benenecamilla K. ★★★★★ Dejlig massage i smukke omgivelserArne M. ★★★★★ Jeg kom med meget ømme lægmuskler og øm nakke og skuldre.Jeg gik derfra som jeg svævede på en sky og fri for smerter i nakke skuldre.Lea D. ★★★★★ Meget rar behandling og service:)Knud H ★★★★★ Tak for super god massage, de bedste anbefalinger fra mig.Alex H. ★★★★★ God service og super behandlingRudy ★★★★★ Solid massage, hvor der bliver lytter til dine ønskerJonas B. ★★★★★ God service! En dejlig oplevelse og god feedback. Vil klart anbefalde det til andrepeter S. ★★★★★ Super god oplevelse.Henrik C. ★★★★★ Fantastisk massage hjalp virkelig meget, havde fuldstændig ro i kroppen efterfølgende.Louise Kjær K. ★★★★★ Lige den massør jeg havde brug for! Dejlige omgivelser og en god oplevelse med gravidmassage, hvor der var fokus på ro og kroppen.morten J. ★★★★★ Rigtig god behandlingPrachi S. ★★★★★ Brilliant care and professionalism put into the practice. As a former ultramarathoner, I can say that this is one of the best massage therapy experiences I’ve had in my practice.I highly recommend : )Nadia B. ★★★★★ Det er første gang jeg har fået en kropsmassage, det har virkelig været godt for kroppen. Glæder mig allerede til næste massage.Dorthe T. ★★★★★ God og behagelig atmosfære. behandlinger med massage der er velværende og man får et dejligt velbefindende.Lillian M. ★★★★★ God oplevelse.Priyadarshini B. ★★★★★ He is veryvery disciplined.I could sense her spirituality and authentic towards his work and responsible.I recommend to prioritise Zency for massage session. Thank youVibeke H. ★★★★★ Dejligt roligt , god information, pæne omgivelserVirkelig dygtigt til at komme ned i muskelerneSusanne J. ★★★★★ god og professionel behandling 🙂Jeanette K. ★★★★★ Gravid massage. Komforten var i top, hele behandlingen igennem. Det samme var kommunikation og kvaliteten af massagen.Kent K. ★★★★★ Super behagelig stemning og god service. Kommer helt sikkert igen hvis ryg og nakke klagerTim G. ★★★★★ Jeg fik løste op i min muskler og det var dejligt, kunne godt gør det igen da det var så godt og synes hun var god til det 🙂Clara Lucia R. ★★★★★ It is Nice place to be.Asmira B. ★★★★★ Professionel og god service 👍Kan helt klart anbefales.Anna Kristine J. ★★★★★ Hyggeligt sted, og dygtig behandler😊Susanne Sleiborg J. ★★★★★ God oplevelse, venlig og imødekommende modtagelse.God og grundig massage der løsnede mine spændte muskler.Jeg kommer helt sikkert igen 🙂Anne Skaarup L. ★★★★★ Skete en fejl under bookning, men blev håndteret rigtig professionelt og generelt en god behandling!Christine N. ★★★★★ Meget grundig og spørger ind til min smerter. Og havde ikke nær så ondt bagefter. Skal helt klart have massage der igen.wrynil ★★★★★ Meget tilfreds med den behandling jeg gik fra Helle. Blev så afslappet at jeg flere gange vågnede efter at være blundet hen. Behandlingen kom godt i dybden med flere års dårlige postiturer mm. Jeg skal bestemt have flere behandlinger.Aage H. ★★★★★ Haltede ind, gik opret udTorstein L. ★★★★★ Et rigtig godt sted til massage kan varmt anbefalesKent N. ★★★★★ Smilende og imødekommendeGiver sig tid, til at lytte til hvor problemet er :-)Rigtig god service, behandlingen bliver efter kundens behov og ønsker. Man føler sig hurtig i trykke hænder og godt tilpas, der gives gode råd med på vejen.Et dejligt sted at komme, helt klart jeg vender tilbage for at få mere at den gode behandling 🙂 🙂Martin S. ★★★★★ Jeg vil gerne give stor ros til behandlingen. Da jeg ankom var min skulder og ryg (på grund af en skade) så anspændt, at jeg knap nok kunne tage en dyb indånding uden store smerter. Men da jeg efterfølgende satte mig ud i min bil var min første tanke :”kæft det hjalp sku da”. Massøren virkede meget, i mangel af bedre ord, tryghedsskabende. Han var god til at forklare, hvad han gjorde og hvorfor han gjorde det.Lucas G. ★★★★★ Rigtig god oplevelse 🙂Erich P. ★★★★★ Venlig betjening, effektivt massage, bestemt ikke sidste gang jeg vil bruge ZencyKnud Åge S. ★★★★★ En god oplevelse helt igennem.Lis S F ★★★★★ Det var rigtig god og afslappende. Det kan jeg godt anbefale til andre.Tina R. ★★★★★ Meget fin oplevelse og lige hvad jeg trængte til. Jeg kunne få tid samme dag – fantastisk. Jeg kommer gerne igen 😊Michael A. ★★★★★ Professionel og behagelig massage.Bettina N. ★★★★★ Jeg er Bettina, og jeg arbejder IKKE for Zency og har ikke gjort det over et år. Det er IKKE mig, I ringer til her, men et firma i Århus, som åbenbart tjener på mit navn, billeder og anmeldelser.Jeg har Klinikken v./Bettina Noer.Jeg Har bedt Zency stoppe med at bruge mig, men det har de ikke imødekommet.Kirstine F. ★★★★★ Dejlig afslappende og grundig massage!Christian L. ★★★★★ God og dygtig massørTaniia N. ★★★★★ Meget dygtig, hun ved virkelig hvad hun laver, men desværre for dyrt til at jeg kan fortsætte. Med kroniske smerter har jeg brug for behandling ofte, så det bliver alt for dyrt hvis jeg skulle gå der fast.Caroline L. ★★★★★ Rigtig god massør og professionel!Karsten P. ★★★★★ Fint sted. Rent og venligt. God behandling.Eva Corneliussen K. ★★★★★ Yderst professionel og grundig behandling. Jeg fik forklaret undervejs, hvad der foregik. En virkelig god oplevelse, og jeg vil afgjort komme igen 😊Svend B. ★★★★★ Jeg må sige at der var fuld valuta for pengene.Der blev fundet punkter jeg ikke vidste skulle gøre ondt, men det blev ordnet på bedste vis.Meget meget tilfreds med behandling, virkelig god massageJørgen W. ★★★★★ Tak for en behandling ud over det forventede.Claus J. ★★★★★ Rigtig god og dygtig massørEn rigtig dejlig massage, til fornuftige pris, kan kun anbefalesHar bestilt næste tid. 😀kenneth D. ★★★★★ Bettina er så god og professionel, ens krop er bare fornyet efter hun har behandlet den 🙂 samtidig er hun super sød:)Nicolai Friis S. ★★★★★ Bedste nogensinde! Intet mindre. Og jeg har prøvet mange behandlere gennem tiden.jacob M. ★★★★★ Super behandling, kommer rigtigt godt i dybden. Og lytter til dine behov og super imødekommende kan klart anbefales at prøve 👍Bettina K ★★★★★ Første gang jeg var hos Bettina, igennem Ilsø Massage. Jeg har ikke en finger at sætte på behandlingen. Bettina var både god med hænderne, og fik en til at føle sig hjemme.jette N. ★★★★★ God massage der virker og Bettina er nem at snakke med.Connie B. ★★★★★ Jeg har været til behandling hos Betina Noer, da jeg havde haft hovedpine i flere dage. Hun masserede min nakke og skulderparti, da jeg havde en masse muskel infiltrationer, fordi jeg hækler og strikker en del.Hun var meget grundig og jeg var øm bagefter men hovedpinen har ikke været der siden. Jeg kan varmt anbefale Betina.js_loader

FAQ om myoser i nakken

En myose i nakken er en tilstand, hvor musklerne i nakken bliver stramme og ømme. Det kan føles som en ømhed, stivhed eller endda smerte i nakken.

Myoser i nakken kan skyldes flere faktorer, herunder dårlig kropsholdning, overanstrengelse af nakken, stress, muskelspændinger, gentagne bevægelser eller skader. Langvarig siddestilling og brug af elektroniske enheder kan også bidrage til udviklingen af myoser i nakken.

Du kan forsøge følgende for at lindre myoser i nakken:

– Anvend varme komprimerer eller varmepuder på det ømme område.

– Udfør forsigtige strækøvelser for nakken.

– Prøv at massere de ømme muskler eller søg hjælp fra en professionel massør.

– Undgå at sidde i samme stilling i lange perioder og undgå overanstrengelse af nakken.

Hvis dine symptomer forværres eller vedvarer i mere end et par uger, eller hvis du oplever alvorlig smerte, tab af følelse eller bevægelse i nakken, bør du søge lægehjælp. En læge kan evaluere din tilstand og anbefale passende behandling, herunder massage, smertestillende medicin eller andre relevante tiltag.

 

Ja, der er visse trin, du kan tage for at forebygge myoser i nakken:

– Sørg for at opretholde en god kropsholdning, især når du sidder ved en skærm eller skrivebord.

– Lav regelmæssige pauser og strækøvelser for nakken, især hvis du arbejder i en stilling, der kræver gentagne bevægelser.

– Undgå at løfte tunge genstande med dårlig teknik, da det kan belaste nakken.

– Prøv at reducere stressniveauet i dit liv gennem afslapningsteknikker som meditation eller dyb vejrtrækning.

– Opvarm og stræk ud, før du deltager i aktiviteter, der belaster nakken, som f.eks. sport.

Mød din ekspert

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgsik massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Morten Wolter Andersen, Behandler og Indehaver af Zency