Hælspore

Hælspore? Fjern smerten med vores effektive behandling

Mange danskere døjer med hælspore. Hos Zency har vi rig erfaring med at behandle hælspore-relaterede smerter. Når du har læst dette indlæg, vil du være klogere på, hvad du præcist skal gøre for at komme hælsporen til livs.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Hvad er en hælspore?

En hælspore er en smertefuld tilstand der påvikrer senepladen under foden. Den opsår som følge af betændelse i foden. Det skyldes typisk overbelastning og irritation af fasciaen – den bindevævssene, der strækker sig fra hælen til forfoden.

Læs også: Effektive øvelser mod hælspore 

Zency massage - Hælspore hos børn, hvordan behandles det

Hælsporer kan medføre skarp smerte i hælen og svangsenen og gøre det svært at gå eller stå, ikke at forveksle med en falsk hælspore som er regulære smerter i hælen. Massagebehandlinger har vist sig særdeles effektiv til at fjerne smerterne og reducere betændelsen omkring hælen ved at løsne spændinger i fasciaen, skabe fornyet mobilitet og øge blodgennemstrømningen i området. 

En hælspore der ikke bliver behandlet, kan i værste fald ende i en operation i hælknoglen. Dette er dog noget som sker i stadigt mere sjældne tilfælde.

Symptomerne på hælspore

Herunder finder du de hyppigste symptomer på hælspore: 

 • Smerter under eller på indersiden af hælen, som kan føles som en skarp, stikkende smerte
 • Generel ømhed under eller på indersiden af hælen
 • Stivhed om morgenen i hælen, som typisk bliver mere mildt i løbet af dagen, når foden er mere varm. 
 • Ekstra smerte i hælen i forbindelse med, at man placerer vægt på hælen (kun set i sjældne tilfælde).


Du bør søge professionel rådgivning, eksempelvis i form af massage, hvis du oplever nogle af disse symptomer, da tidlig hjælp kan forhindre yderligere komplikationer. 

 

Årsagen til at du får du en hælspore 

En hælspore opstår, når der dannes en lille knogleudvækst på hælbenet. Denne udvækst kan være forårsaget af gentagne belastninger og traumer på foden, såsom løb, hop eller hvis du har stået op i lang tid

Overbelastning af foden kan føre til betændelse og irritation af plantarfascien, som er den bindevævssene, der strækker sig fra hælbenet til tæerne. Over tid kan denne irritation medføre dannelse af en såkaldt hælspore.

Det er vigtigt at behandle en hælspore hurtigt for at undgå yderligere smerte og ubehag. Hvis ikke en hælspore behandles rigtigt og rettidigt kan det ende med operation. Dette er dog noget man gør mindre og mindre.

Det kan medføre en hælspore 

Herunder der de mest hyppige årsager til, at du får en hælspore: 

 • Overbelastning af foden
 • Forkert fodtøj
 • Gentagne belastninger på hælen
 • Løb på hårdt underlag 

Vær opmærksom på, at du undgår ovenstående, så du ikke forværrer din hælspore. 

Det kan du selv gøre mod en hælspore

Der er nogle forskellige ting, du kan gøre, for at lindre symptomerne ved en hælspore: 

 • Brug komfortable sko
 • Indsæt skoindlægssåler
 • Stræk dine fødder
 • Undgå overdreven belastning
 • Få massage 

Behandling af hælspore

Der findes ingen effektiv kirigurisk behandling af hælspore (kilde).

Den bedste kombination til at komme en hælspore til livs er følgende: 

 • Træning
 • Hvile (så du ikke overbelaster) 
 • Massage mod hælspore 

Massage som behandling til hælspore 

Massage er en effektiv behandling for hælspore, da det kan hjælpe med følgende:

 • Smertelindring
 • Reduktion af inflammation og irritation
 • Øget blodgennemstrømning til det berørte område
 • Styrkelse og fleksibilitet i fodens muskler

Desuden løsner behandleren også muskelspændinger i fodens bue og lægmusklerne, hvilket reducere belastningen på hælsenen og derved lindre smerten yderligere.

 

Behandling af Hælspore
Eksempel på specialiseret massagebehandling af hælspore

En massagebehandling kan have en hurtig virkning på hælsporen afhængigt af, hvor slemt det står til. Nogle personer oplever allerede forbedring efter første session, mens andre har brug for flere behandlinger over tid for at opnå fuld smertelindring. Det er vigtigt at være konsekvent med behandlingen og følge anbefalingerne fra den professionelle behandler for bedste resultat.

Fremragende
5.0
Baseret på 595 anmeldelser
Lars Risager H.
Lars Risager H.
Da jeg kom tilbage til skibet efter massage hos Stine, sagde min styrmand “du ser ud som et helt nyt menneske”
Charlotte T.
Charlotte T.
Skøn massage. Den bedste jeg har fået, og jeg har prøvet mange 😀
John H.
John H.
Super god service og behandling
js_loader

FAQ Hælspore

En hælspore, også kendt som plantar fasciitis, er en almindelig årsag til smerter i foden og hælen. Det er en tilstand, hvor fasciitis plantaris, den tykke bindevævssene under foden, bliver betændt og irriteret. Dette kan resultere i smerter i hælen, især ved de første skridt om morgenen eller efter længere perioder med inaktivitet.

Hælspore er en tilstand, hvor der dannes en kalkaflejring på hælbenet, og det kan være meget smertefuldt. Symptomerne på hælspore inkluderer typisk en skarp smerte i hælen, især når du træder ned på foden om morgenen eller efter længere perioder med hvile.

Smerten kan også forekomme, når du står op efter at have siddet i længere tid eller når du går eller løber længere distancer. Hælspore kan også forårsage en brændende eller stikkende fornemmelse i hælen samt hævelse og ømhed.

En hælspore er en smertefuld tilstand, der kan være invaliderende for mange mennesker. Heldigvis er der effektive behandlinger til rådighed. Den behandlingsform der har vist sig super effektiv er massage.

Desværre er der ikke en specifik medicin, der kan helbrede hælspore. Hælspore er en tilstand, hvor der dannes en smertefuld knoglevækst på hælbenet, ofte som følge af gentagne belastninger eller forkert fodtøj.

Der findes dog naturlige ting du kan gøre for at afhjælpe din hælspore.

Der er flere faktorer, der kan øge risikoen for at udvikle hælspore. Der kan bl.a. nævnes:

1. Overbelastning af foden

2. Forkert fodtøj

3. Overvægt

Hælspore kan have langsigtede konsekvenser, hvis det ikke behandles ordentligt. Ubehandlet hælspore kan forårsage kroniske smerter i hælen og foden, hvilket kan begrænse ens daglige aktiviteter og påvirke livskvaliteten negativt. Ligeledes kan den nedsatte mobilitet skabe forkert bevægelse i dagligdagen der kan sætte sig som smerter i ankel, knæ, hofte og ryg.

Nej – hælspore er ikke en arvelig tilstand.

 

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler