Fibersprængning

Fibersprængning – årsager, symptomer og behandling

Har du oplevet smerter og ubehag på grund af fibersprængninger? Når du har læst mit blogindlæg, vil du være klogere på, hvorfor du har fået en fibersprængning, og hvad du kan gøre ved det.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Opsummering

  • Fibersprængninger opstår typisk som følge af hurtige og eksplosive bevægelser. 
  • Symptomer i forbindelse med fibersprængning er typisk pludselig smerte, hvilket kan fornemmes som et smæld. 
  • Smerterne fra en fibersprængning kan vare fra et par dage op til flere måneder.
  • Behandlingerne ved en fibersprængning er som regel en kombination af ro, mild aktivitet og manuel behandling. 

Hvad er en fibersprængning?

Kroppens muskler består af bundter kaldet fascikler, som er omgivet af et tyndt lag bindevæv. Fasciklerne indeholder mange små muskelfibre, som varierer i tykkelse afhængigt af træningstilstand og muskelgruppe. Muskelfibrene kan trække sig sammen og forlænge sig igen.

Når tilstrækkeligt mange muskelfibre trækker sig sammen, bliver der skabt bevægelse. For eksempel vil benet bøje, når muskelfibrene i låret trækker sig sammen.

En fibersprængning opstår, når en eller flere af disse små muskelfibre brister eller rives over. Dette sker typisk ved eksplosive bevægelser eller overbelastning af musklen. En fibersprængning kan medføre store blå mærker, nedsat bevægelighed og smerte. Det er dog sjældent, at hele musklen brister.

Fibersprængning fysiologisk forklaret
Eksempel på fibersprængning i læggen, hvor musikelfibrene er revet over.

Derfor får du fibersprængning

Fibersprængning fremkommer som oftest på grund af eksplosive bevægelser – oftest er man bare sårbar over for fibersprængning, hvis musklerne er udmattede.

Muskelfibrene nedbrydes når man udøver fysisk aktivitet, og der bliver ophobet affaldsstoffer i kroppen. Dette fører typisk til ømhed efter en træning. Musklerne genopbygges efter træning, men i denne periode er de svagere og mindre elastiske.

Hvis man træner hårdt flere dage i træk eller presser musklerne til grænsen i samme træning, som f.eks. under en hård fodboldkamp, øges risikoen for fibersprængning. Træningstilstanden påvirker også risikoen; veltrænede muskler kan modstå større belastning.

En klassisk årsag til fibersprængning er manglende opvarmning. Opvarmning øger blodcirkulationen og gør muskelfibrene mere elastiske, hvilket mindsker risikoen for skader. Uden opvarmning kan muskelfibrene lettere briste ved pludselige, kraftige bevægelser som at sparke til en bold eller sprinte.

Symptomer

Vær opmærksom på, at symptomerne ved en fibersprængning varierer betydeligt fra person til person. De typiske symptomer i forbindelse med en fibersprængning er: 

  • Smerte eller ømhed
  • Rødme eller blå mærker
  • Begrænset bevægelighed
  • Muskelkramper
  • Hævelse
  • Muskelsvaghed
 

Forskellen på en fibersprængning og en forstrækning 

Det er helt almindeligt at forveksle en fibersprængning med en forstrækning og vice versa. 
Bliv klogere på forskellen på de to typer af skader herunder: 

En fibersprængning er en skade, hvor en eller flere muskelfibre brister, ofte på grund af pludselige, kraftige bevægelser. Det medfører skarp smerte, hævelse og blå mærker.

En forstrækning er en mindre alvorlig skade, hvor muskelfibrene bliver overstrakt uden at briste. Det opstår typisk ved gradvis overbelastning og resulterer i ømhed og mild hævelse.

Sådan ved du, om du har en fibersprængning

 

For at få den mest præcise vurdering af, om du har en fibersprængning, bør du først og fremmest opsøge en læge. 

En læge vil typisk med en grundig fysisk undersøgelse. Dette indebærer at evaluere det skadede område og identificere specifikke tegn på fibersprængning, såsom hævelse, ømhed og nedsat funktion (og andre symptomer, som skrevet ovenfor).

Læger spørger som regel ind til omstændighederne  ved skaden og din generelle helbredstilstand.

I denne forbindelse kan billeddiagnostisk, også kaldet radiologi, være nødvendigt, for at stille den mest præcise diagnose. Dette kan indebære:

  • Røntgen
  • CT-scanning
  • MR-scanning
  • Ultralyd 

Ultralyd og MR-scanninger bruges hyppigt – mens ultralyd kan visualisere mere overfladiske muskelskader, kan MR-scanninger afsløre dybereliggende skader. Dette giver et mere nuanceret billede af skadens omfang og præcis lokalisation.

Risikofaktorer

Der er en række ting som både kan forårsage en fibersprængning og som kan forværre en eksisterende fibersprængning: 

Deltagelse i kontaktsportsgrene — såsom fodbold, amerikansk fodbold, hockey, boksning og brydning — kan øge din risiko for en fibersprængning.

Herudover er kroppen mere modtagelige for spændinger under deltagelse i visse sportsgrene, eksempelvis:

Ben (lår og læg)

Sportsgrene hvor man er eksplosiv og hopper, såsom hækkeløb, basketball, fodbold, håndbold etc., kan være særligt belastende for både forlår, baglår og din læg. 

Typisk ser man at sportsudøvere i fodbold og håndbold pådrager sig en fibersprængning, fordi de skal være eksplosive i forbindelse med deres sportsgren. 

Læs også: Fibersprængning i låret

Sådan behandler du en fibersprængning

Herunder finder du en guide til, hvordan du kan tilgå behandlingen af en fibersprængning, hvis du har været uheldig at pådrage dig sådan en skade. 

💡 Tip: Vær opmærksom på, at du ikke bør holde fuldstændig pause fra fysisk aktivitet, da det kan øge tiden det tager, at komme sig fra fibersprængningen.

Kilde: New England, Journal of Medicine – Early versus Delayed Rehabilitation after Acute Muscle Injury

Vær opmærksom på, at guiden er vejledende, og at vi altid anbefaler at du konsulterer en læge inden du påbegynder en eventuel genoptræning:

1 – 3 dage efter skaden: 

  1. Hvile: Stop straks den aktivitet, der forårsagede skaden, og undgå belastning af det skadede område.
  2. Is: Påfør is på det skadede område i 20 minutter hver 2-3 time. Det kan hjælpe med at reducere hævelse og smerte.
  3. Kompression: Brug en elastisk bandage til at komprimere området, da det kan minimere hævelsen. 
  4. Elevation: Hold det skadede område hævet over hjerteniveau for at reducere hævelse.

3 – 10 dage efter skaden 

  1. Fortsat hvile: Fortsæt med at hvile det skadede område. Undgå overbelastende fysisk aktivitet. 
  2. Mild aktivitet: Efter 72 timer timer kan du begynde at udføre blide strækøvelser og bevægelser for at forhindre stivhed, og for at holde kroppen i gang. Overvej også korte gåture. Det vigtigste er, at smerterne ikke bliver mere intense i forbindelse med den milde aktivitet. 
  3. Smertestillende medicin: Overvej at tage smertestillende medicin som ibuprofen for at håndtere smerte og reducere inflammation.

10 – 30 dage efter skaden

  1. Manuel behandling: Besøg en massør for at få styrket dine muskler og forbedret din fleksibilitet. 
  2. Få lavet et genoptræningsprogram: Besøg en fysioterapeut som kan strukturere et genoptræningsprogram med udgangspunkt i din skade. 
  3. Moderat aktivitet: Begynd langsomt at genoptage normale aktiviteter. Start med lavintensitetsøvelser og øg gradvist intensiteten.
  4. Undgå overbelastning: Vær forsigtig med ikke at overbelaste det skadede område for tidligt. Lyt til din krop. Det er okay at opleve smerte, men hvis du oplever at smerten tager til, bør du stoppe aktiviteten. 

30+ dage efter skaden

  1. Fortsat Træning: Fortsæt med de øvelser og rutiner, som din fysioterapeut har anbefalet. Dette vil hjælpe med at forhindre fremtidige skader.
  2. Vedligeholdelse: Hold dig aktiv og sørg for at inkludere stræk- og styrkeøvelser i din daglige rutine for at vedligeholde muskelstyrken og fleksibiliteten.

Fibersprængning alder

Fibersprængninger kan forekomme i alle aldre, men risikoen og helingsprocessen varierer afhængigt af alderen.

Behandlingen af fibersprængning er den samme uafhængig af alder: 1) moderat fysisk aktivitet, 2) genoptræning og 3) eventuelt manuelt behandling så som massage. 

Tip: 

💡 Tip: Du kan med fordel tage smertestillende når du lige har fået en fibersprængning, for at dulme smerterne.

Unge og voksne (18 – 60 år)

Hos unge og voksne er fibersprængninger ofte resultatet af sportsaktiviteter eller fysisk anstrengelse. Musklerne er generelt stærkere og mere fleksible i denne aldersgruppe, hvilket betyder, at helingsprocessen ofte er hurtigere og mere effektiv.

Ældre (60+ år)

Ældre mennesker har alt andet lige en øget risiko for fibersprængninger på grund af aldersrelaterede ændringer i muskler og sener, såsom nedsat muskelmasse og elasticitet.

Helingsprocessen kan være langsommere, og der kan være behov for længere rehabilitering.

Det er i særdeleshed vigtigt for ældre at forebygge fibersprængning (og andre skader, for den sags skyld), eksempelvis: regelmæssig motion og strækøvelser, for at opretholde muskelstyrke og fleksibilitet.

Børn (4 – 17 år)

Selvom det er mindre almindeligt, kan børn også opleve fibersprængninger, især hvis de deltager i sportsaktiviteter. Børns muskler og sener er stadig under udvikling, hvilket kan gøre dem mere modtagelige for skader.

Uanset alder er det vigtigt at tage fibersprængninger alvorligt og følge en passende behandlingsplan for at sikre en fuldstændig heling og forhindre fremtidige skader.

Fibersprængning forskellige steder i kroppen

Fibersprængning i overarmen

En fibersprængning i overarmen opstår, når muskelfibre rives over. Dette sker typisk ved pludselige, kraftige bevægelser, tunge løft eller overbelastning under fysisk aktivitet. 

Det sker i særdeleshed i forbindelse med styrketræning, hvor man bruger biceps (eksempelvis ved tunge dødløft eller tunge rygøvelser, hvor biceps bliver meget overanstrengt). 

Symptomerne inkluderer skarp smerte, hævelse, blå mærker og nedsat bevægelighed.

Læs også: Fibersprængning i læg 

Fibersprængning i lænd og ryggen

En fibersprængning i ryggen eller lænden kan være særdeles smertefuld og begrænsende, da rygmusklerne spiller en central rolle i mange daglige bevægelser. Skaden opstår typisk ved tunge løft, pludselige vrid eller overanstrengelse.

Sommetider kan man også opleve at få en fibersprængning i ryggen, hvis man løfter noget meget tungt i en hurtig bevægelse, og genstande ikke er tæt på kroppen. 

Symptomerne inkluderer skarp smerte, muskelspasmer og stivhed i ryggen.

Fibersprængning i maven

En fibersprængning i maven kan ske som følge af pludselige, intense bevægelser eller overbelastning af mavemusklerne.

Typiske årsager til en fibersprængning i maven inkluderer at løft af tunge genstande eller eksplosive træningsøvelser, især hvis mavemusklerne ikke er tilstrækkeligt opvarmet eller styrket. Symptomerne kan omfatte skarp smerte i maveregionen, især under aktivitet, samt ømhed og hævelse.

Fibersprængning i hoften

Man vil typisk opleve en fibersprængning i hoften som følge af pludselige, kraftige bevægelser eller overstrækning af hoftemusklerne.

Det kan forekomme af skarpe drejninger, løb med skiftende retning, eller overanstrengelse af hoftemusklerne under fysisk aktivitet. 

Fremragende
5.0
Baseret på 701 anmeldelser
Rikke Juul Nordam L.
Rikke Juul Nordam L.
Rigtig god massage behandling af Dorte. Rigtig godt med fokus på mange områder på kroppen. God til komme i dybden og give gode råd.
Jon C.
Jon C.
Havde haft migræne i 4dage i streg. Fandt en tid og kørte 1.5time hver vej i håb om at Kim kunne afhjælpe problemet. Og det må jeg sige han gjorde allerede under behandlingen mærkede jeg en lettende fornemmelse og mit ubehag vdr. Hovedet begyndte og aftage. Normalt er jeg ikke typen der skriver anmeldelse men her gør jeg gladeligt en undtagelse. Meget professionel, dygtig og kan selv komme med anbefalinger vdr. Behandlingen efter at have hørt problemstilling. Dagen efter var min migræne væk. Meget imponeret og vil klart anbefale kim til andre. Og det her kommer fra en jyde 🙂
Jette S.
Jette S.
Karin er rigtig dygtig massør og jeg fik ro i kroppen,som jeg ønskede. Vender helt klar igen.
js_loader

FAQ Fibersprængning

En fibersprængning er en skade i muskelvævet, hvor muskelfibrene rives eller strækkes ud over deres normale grænser. Dette kan medføre smerte, hævelse og nedsat bevægelighed i det berørte område.

Ja, professionel massage kan være en effektiv behandlingsmetode til fibersprængninger. Massagen kan hjælpe med at løsne spændte muskler, forbedre blodcirkulationen og øge helingen af det skadede væv.

En terapeut med erfaring inden for sports- eller dybdevævsmassage kan være særligt dygtig til at behandle fibersprængninger. Disse teknikker fokuserer på at løsne stramme muskler og arbejde dybt ind i vævet for at fremme helingen.

Massagen hjælper med at øge blodcirkulationen i det berørte område, hvilket bringer næringsstoffer og ilt til det skadede væv. Dette fremmer heling og reducerer ardannelse. Massagen kan også afslappe spændte muskler og forbedre fleksibiliteten.

Antallet af behandlinger varierer afhængigt af skadens omfang og personens individuelle helingsrespons. Nogle personer kan opleve lindring efter få behandlinger, mens andre kan have brug for flere sessioner over en længere periode.

Efter en massagebehandling bør man undgå overanstrengelse af det behandlede område i et par dage. Det er også vigtigt at drikke tilstrækkeligt med vand for at hjælpe med udskillelsen af affaldsstoffer fra kroppen.

Vælg en massageterapeut med erfaring inden for sports- eller dybdevævsmassage. Spørg efter referencer, og sørg for, at terapeuten har en god forståelse for muskuloskeletale skader.

Ja, udover massage kan isbehandlinger, komprimering og elevation af det berørte område samt lette strækøvelser hjælpe med at fremskynde helingsprocessen. Det er vigtigt at følge sundhedsprofessionelens råd.

Hvis smerten er intens, vedvarer eller forværres, eller hvis der opstår andre bekymrende symptomer som feber, bør du kontakte en læge. En korrekt diagnose kan sikre, at du får den rette behandling.

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler