Ondt i nakken - derfor er massage så effektivt mod smerterne

Nakkesmerter og ondt i nakken? Bliv klogere på symptomer, årsager og behandling

Når du har læst med her, vil du vide, hvorfor du har ondt i nakken, og hvad du kan gøre for at behandle det.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Derfor får du ondt i nakken 

Ondt i nakken er en almindelig lidelse, som mange mennesker oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Faktisk oplever 13% af danskere jævnlige nakkesmerter (Kilde)- så det er (desværre) en helt almindelig lidelse hos mange danskere. 

Nakkesmerter
Den øverste del af rygsøjlen, som er dér hvor man mærker nakkesmerter.

Der er flere årsager til, at man kan få ondt i nakken:

1) Dårlig kropsholdning: Mange tilbringer en del timer foran computeren eller med deres mobiltelefon, hvilket kan føre til en fremadrettet hovedstilling og belastning af nakkemusklerne. Over tid kan denne belastning resultere i smerter og ubehag.

2) Stress og spændinger: Når vi er stressede, har vi en tendens til at spænde musklerne i nakken og skuldrene, hvilket kan føre til muskelspændinger og smerter. Det er derfor vigtigt at finde måder at reducere stress på, eksempelvis gennem meditation, motion eller massage – eller at skære ned på arbejdet. 

3) Skader: Skader, såsom piskesmæld fra en bilulykke eller sportsskader, kan også forårsage nakkesmerter. Disse skader kan føre til inflammation og muskelspasmer, som kan være meget smertefulde. I sådanne tilfælde er det vigtigt at søge professionel hjælp for at få den rette behandling. 

Hos Zency oplever vi ofte, at nakkemassage løser smerterne hos vores klienter - kombineret med, at klienten også lave øvelser til nakken.

4) Slidgigt: Slidgigt kan også være en årsag til nakkesmerter. Med alderen kan de små led i nakken blive slidte, hvilket kan føre til smerter og stivhed.

Fysiologisk forklaring på nakkesmerter

Smerterne stammer fra musklerne i nakken. Man spænder typisk i nakkemusklerne og løfter skuldrene, når vi udsættes for psykisk stress eller har dårlige arbejdsstillinger 

Spændingen kan føre til irritation, hvis musklerne ofte/konstant er spændte. Musklerne kan blive stive og ømme – præcist som hvis man har overbelastet andre muskler i kroppen. 

Ved nakkesmerter er det dog ofte sværere at se sammenhængen med overbelastning, sammenlignet med for eksempel stivhed i benene efter en lang løbetur.

Når nakkemusklerne er spændte, trækker de kraftigere i senefæsterne, hvor musklerne er fastgjort til knoglerne. Nakkemusklerne fæster på halshvirvlerne og på kraniets knogler bagtil på hovedet. Stramme nakkemuskler kan derfor også føre til smerter i hovedet og i selve halshvirvlerne.

Symptomer på ondt i nakken

Når Zency behandler patienter for deres smerter i nakken, oplever vi, at de mest almindelige symptomer er følgende: 

 • Ømhed: En konstant eller midlertidig smerte i nakken, som kan variere i, hvor presserende den er. Ømhed i musklerne omkring nakken er også almindeligt.

 • Stivhed: Nedsat bevægelighed i nakken, hvilket kan gøre det svært at dreje hovedet fra side til side eller op og ned, også defineret som stiv nakke, hvilket typisk er hold i nakken.

 • Hovedpine: Nakkesmerter kan ofte føre til spændingshovedpine, som typisk starter i nakken og bevæger sig op mod hovedet.

 • Muskelspasmer: Pludselige og ufrivillige sammentrækninger af nakkemusklerne, som kan være smertefulde og begrænse bevægelsen.

 • Smerter, der stråler ud: Smerter, der stråler fra nakken til skuldrene, armene eller øvre ryg, hvilket som regel er tegn på en klemt nerve. 

 • Prikken og følelsesløshed: En prikkende fornemmelse eller følelsesløshed i skuldrene, armene eller hænderne, som kan indikere nerveirritation eller -skade.

 • Myoser: Myoser er lokale muskelsskader, som skyldes muskelspændinger. Disse muskelspændninger kan forårsage smerter i nakken. 

Sådan behandler man smerter i nakken

Der findes ingen klinisk 1:1 behandling af nakkesmerter, hvor man efter behandlingen er fri for smerterne. 

I stedet handler det om at diagnosticere årsagen til smerterne, og derefter arbejde på at forbedre det – eventuelt sammen med manuel behandling, eksempelvis massage.  

Hvis man blot får massage mod nakkesmerterne, og ikke kigger på selve årsagen til smerterne, kan smerterne vende tilbage

Der er dog nogle ting, som du kan gøre, for selv at behandle smerter i nakken: 

 • Brug varmepude på nakken
 • Lægge en ispose på nakken 
 • Tage smertestillende (håndkøb)
 • Sidde/ligge i stillinger, som ikke er til gene for dine nakkesmerter
 • Få massage

Forebyggelse af nakkesmerter

Hvis du ønsker at forebygge nakkesmerter, så du ikke får ondt i nakken i fremtiden, er der en række ting, du kan gøre: 

Sovestilling

Sovestillingen har stor indflydelse på nakkesmerter. At sove på maven kan belaste nakken, da hovedet drejes til siden i længere tid, hvilket kan føre til spændinger og smerter.

At sove på ryggen eller siden med en ergonomisk pude, der støtter nakken korrekt, hjælper med at opretholde en neutral nakkeposition. Dette reducerer belastningen på nakkemusklerne og mindsker risikoen for smerter. En god sovestilling kan derfor være afgørende for at forebygge og lindre nakkesmerter.

Læs også: Nakkesmerter og sovestilling

Din arbejdsstilling 

Hvordan du sidder, når du arbejder foran en computer, kan have indflydelse på, om du oplever smerter i nakken. 

I et studie fandt man, at testpersoner med en sammenfaldet arbejdsstilling oplevede flest nakkesmerter (Kilde: Siddestillings indvirkning på nakkesmerter og smertesensitivitet).

Arbejdsstilsynet anbefaler i øvrigt, at: “Den bedste arbejdsstilling er den næste.” (Kilde). 

Styrketræning

Styrketræning er effektivt mod nakkesmerter (Kilde: Ugeskrift for læger), så du kan med fordel påbegynde styrketræningen, for både 1) at forebygge nakkesmerter og 2) komme nakkesmerter til livs. 

I forlængelse af styrketræning kan det være gavnligt at lave nakkeøvelser dagligt. Hvis du kombinerer nakkeøvelser, massage samt at finde årsagen til smerterne, og løse den, vil du som oftest være smertefri efter 1 – 4 uger.

Læs også: 💪🏻 Effektive øvelser mod hold i nakken (med video

Hvornår bør jeg opsøge en læge? 

Ondt i nakken - derfor er massage så effektivt mod smerterne

Du bør opsøge en læge, hvis du oplever: 

 • Nakkesmerter, hvor du er usikker på årsagen 
 • Nakkesmerter som du kan mærke i dine arme 
 • Nakkesmerter som følge af et piskesmæld (eksempelvis hvis du har været i en bilulykke)
 • Forstyrret syn, høj feber eller kramper i nakken 

Nogle af ovenstående symptomer kan nemlig være symptomer på en diskusprolaps eller andre ting, som man bør opsøge en læge for.

I den forbindelse vil lægen: 

 •  Undersøge om nakkesmerterne skyldes en alvorlig sygdom 
 • Ordinere smertestillende medicin 
 • Eventuelt henvise til en fysioterapeut
Fremragende
5.0
Baseret på 684 anmeldelser
Birgitte L.
Birgitte L.
Jeg er glad for at komme der, det er super professionelle
Thea Stauning Breuer (.
Thea Stauning Breuer (.
Jeg fik den bedste behandling af Helle hos Zency Ringsted. Hun er vidende om kroppen og kunne hurtigt finde ud af hvor der skulle masseres i dybden. Jeg har allerede bestilt min næste behandling.
Therese S.
Therese S.
Dejlig sportsmassage! Jelena var meget lyttende 🙌🏼💫
js_loader

FAQ om ondt i nakken

Ondt i nakken kan skyldes flere faktorer såsom dårlig kropsholdning, stress, overanstrengelse eller skader.

Massage kan lindre spændinger og ømhed i nakken ved at øge blodgennemstrømningen, løsne musklerne og mindske inflammation.

Hyppigheden afhænger af din specifikke situation, men regelmæssige massagebehandlinger med passende mellemrum kan hjælpe med at forhindre og lindre nakkesmerter.

Ja, massageteknikker som dyb vævsmassage, triggerpunktsmassage og svensk massage kan være effektive til at lindre nakkesmerter og spændinger.

Ja, massage kan hjælpe med at løsne stramme muskler og forbedre kropsholdningen, hvilket kan reducere risikoen for nakkesmerter.

Ja, udover massage kan terapeutiske øvelser, varme- eller kuldeterapi og strækøvelser også være gavnlige for at lindre nakkesmerter.

Det afhænger af typen og alvorligheden af skaden. Det er vigtigt at konsultere en professionel massør, der kan vurdere din tilstand og tilpasse behandlingen.

Ja, regelmæssig massage kan hjælpe med at reducere spændinger og styrke musklerne, hvilket kan bidrage til at forhindre tilbagevendende nakkesmerter.

Hvis nakkesmerterne er meget intense, vedvarende eller er forbundet med andre symptomer som svimmelhed eller nummenhed, bør du kontakte en læge for at få en nøjagtig diagnose og passende behandling.

Ja, massage kan hjælpe med at reducere stressniveauet og afslappe musklerne, hvilket kan lindre nakkesmerter forbundet med stress.

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler