Hælspore øvelser: Effektive øvelser til at blive smertefri

Hvis du lider af hælspore, ved du hvor smertefuldt det kan være. Der er en række effektive øvelser, som kan hjælpe dig med at lindre smerterne og genoprette din fodens sundhed. I denne artikel vil jeg introducere dig for nogle specifikke øvelser, der målretter mod hælen og plantarfascien. Ved at følge disse trin regelmæssigt vil du kunne opleve betydelig lettelse fra dine symptomer.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Hvad er hælspore?

Årsager til hælspore kan være langvarig belastning af foden, overdreven træning eller forkert fodstilling. Symptomer på hælspore inkluderer smerter og ømhed i hælen, især om morgenen eller efter længere perioder med hvile. Risikofaktorer for udvikling af hælspore kan være overvægt, dårlig fodstøtte og visse sportsgrene som løb og spring. I artiklen Hvad er en hælspore og hvordan påvirker det din hverdag kan du læse mere dybdegående om hvad en hælspore er. Udover hælspore findes der også en tilstand man kalder for falsk hælspore. Tilstander er også smertefuld men der er enkelte forskelle. Ønsker du at læse mere om hvad en falsk hælspore er kan du gøre det i vores artikel: Den falske hælspore: fakta og myter om en smertefuld tilstand.

Effektive øvelser til hælspore

Øvelse 1: Bøj foden og stræk plantarfasciaen ved at trække tæerne mod dig i 10 sekunder ad gangen. Gentag øvelsen flere gange om dagen for at lindre smerten ved hælspore.

Enkel og effektiv træning til at lindre smerten ved hælspore: bøj foden, massér med en tennisbold og styrk dine fodmuskler.

Øvelse 2: Rul en tennisbold under foden i et minuts tid hver dag. Dette vil hjælpe med at massere plantarfasciaen og løsne op for spændinger, der kan forårsage hælspore.

Øvelse 3: Styrk dine fodmuskler ved at samle håndklæder op med tæerne eller bruge en elastik til at trække dine tæer mod dig. Disse øvelser hjælper med at stabilisere din fod og forebygge fremtidige problemer som fasciitis plantaris.

Husk, disse øvelser kan være effektive til behandling af hælspore, men det er altid en god idé også at søge professionel behandling hos en fysioterapeut eller lignende for optimal helbredelse.

Øvelse 1: Strækning af plantarfascia

Øvelse 1: Strækning af plantarfascia

  • Achilles-strækket er en effektiv øvelse til at lindre hælsporen og strække plantarfascien. Bøj foden bagud mod væggen, mens knæet holdes strakt.
  • Plantar fascia stræk med håndklæde kan også hjælpe med at løsne op i fasciitis plantaris. Placer et sammenrullet håndklæde under den berørte fod og træk forsigtigt i håndklædet for at strække foden.

Håndtagstræk for at styrke foden og aflaste hælen:

  • Øv dig på håndtagstræk ved at placere en elastik omkring tærne. Træk forsigtigt elastikken mod dig, så du mærker spændingen i musklerne omkring foden.
  • Gentag disse øvelser dagligt for bedste resultater.

Øvelse 2: Rulle med en tennisbold

Massér fodsålen med tennisbolden for smertelindring:

  • Placer en tennisbold under din fod
  • Rul bolden frem og tilbage over hele fodsålen
  • Brug let tryk og masser i cirkulære bevægelser

Rulning langs fodens bue for at løsne op i plantarfascien:

  • Placer tennisbolden under buen på din fod
  • Rul bolden fra hælen til tæerne langs bueområdet
  • Anvend moderat pres, mens du ruller fremad

Dybdegående massage ved hjælp af en golfbold:

  • Brug en golfbold til dybdegående massage af din fodsål
  • Placer bolden på et fast underlag og stå på den med din barefodede fod
  • Bøj dit knæ langsomt og flyt vægten fra side til side for at få massagen dybere

Husk altid at bruge disse øvelser efter behov for smertelindring eller som forebyggelse mod fasciitis plantaris.

Øvelse 3: Fodmuskelstyrkende øvelser

‘Tiptoe’ øvelser er effektive til at styrke fodmusklerne og forebygge fasciitis plantaris. Denne øvelse involverer at stå på tæerne i et par sekunder, gentaget flere gange. Fodbøjningsøvelser på trapper eller kantsten kan også hjælpe med at styrke foden og reducere smerten fra hælspore. Endelig kan balanceøvelser på et blødt underlag som sand eller skumgummi ikke kun forbedre muskelstyrken, men også øge stabiliteten i foden og mindske risikoen for fremtidige skader.

Øvelse 4: Styrkeøvelse der forebygger hælspore

I nedenstående videoer laver vi nogle øvelser der hjælper dig med din Hælspore.

Professionel behandling af hælspore

Massage har vist sig værende særdeles effektiv i behandlingen af en hælspore. Massage af hælspore hjælper med at løsne og strække de stramme muskler og sener omkring hælen. Dette kan reducere den spænding, der bidrager til dannelse af hælsporen og lindre smerten. Ved at massere området omkring hælen kan man også øge blodcirkulationen og lymfedrænagen, hvilket kan fremskynde helingsprocessen.

En dygtig og uddanennet massør vil bruge forskellige teknikker såsom trykpunktsmassage, strækøvelser og bløde strøg for at lindre smerte og øge fleksibiliteten i fodens muskler og sener. Massagen kan også fokusere på at reducere inflammation og forbedre vævets heling.

Hos Zency finder du uddannede massører der alle er kvalitetssikrede. Vi behandler ofte hælspore og med stor succes. Vi har klikker i hele landet hvor vi tilbyde behandlinger som eks. det er tilfældet med vores massage Odense. Så ønsker du at blive smertefri allerede i dag, så book en tid hos en behandler nær dig.

Fremragende
5.0
Baseret på 591 anmeldelser
Nor A.
Nor A.
Min mand fik massage fra Josh. Han var så glad for det. Han sagde at Josh lyttede til hvad han sagde og mærkede efter hans krop og derefter skræddersyet han en massage lige til ham. Kan klart anbefales:)
Bjarne H.
Bjarne H.
Rigtig god behandling af Mariia i trygge og behagelige omgivelser – vil helt klart anbefale Mariia til andre👍
Dorthe A.
Dorthe A.
Wau en god oplevelse.Den bedste massage/ behandling jeg længe har fået.Gik i dybdenFokuseret og dedikeret behandler.Kan varmt anbefalesDe bedste hilsner Dorthe
js_loader

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler