Slidgigt i skulder

Slidgigt i skulder

Slidgigt i skulderen er en degenerativ tilstand, der nedbryder brusken i skulderleddet over tid og kan forårsage smerte og nedsat bevægelighed. Tidlig diagnose og passende behandling kan hjælpe med at lindre symptomerne og bevare funktionen i skulderen.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Hvorfor får du slidgigt i skulderen?

Slidgigt i skulderen kan opstå af flere årsager. Det kan være forårsaget af aldring, gentagne bevægelser eller skader på skulderen. Slidgigt er en degenerativ tilstand, hvor brusken i skulderleddet nedbrydes over tid. Dette kan resultere i smerte, stivhed og nedsat bevægelighed i skulderen. Det er vigtigt at få en korrekt diagnose og behandling af slidgigt i skulderen for at lindre symptomerne på ondt i skulderen og bevare funktionen i skulderen.

Hvordan stilles diagnosen på slidgigt i skulderen?

Diagnosen for slidgigt i skulderen kan stilles ved en kombination af forskellige metoder. Først og fremmest vil lægen foretage en grundig fysisk undersøgelse af skulderen og lytte til patientens symptomer og historie. Derudover kan der blive anvendt billedundersøgelser som røntgen, MR-scanning eller ultralyd for at vurdere tilstanden af skulderleddet og eventuelle tegn på slidgigt. Det er vigtigt at få en korrekt diagnose fra en kvalificeret sundhedsperson, da symptomerne på slidgigt i skulderen kan ligne andre skulderproblemer.


Symptomer på slidgigt i skulderen

Symptomerne på slidgigt i skulderen kan variere fra person til person, men nogle almindelige symptomer inkluderer:

  1. Smerte: Smerten kan være konstant eller opstå ved bevægelse af skulderen. Den kan være mild til moderat i starten, men blive mere intens over tid.
  2. Stivhed: Skulderen kan føles stiv og svær at bevæge, især om morgenen eller efter længere perioder med inaktivitet.
  3. Nedsat bevægelighed: Det kan være svært at løfte armen eller udføre bevægelser, der kræver fuld bevægelsesomfang i skulderen.
  4. Knasende eller knirkende lyde: Nogle mennesker oplever knasende eller knirkende lyde, når de bevæger skulderen.
  5. Svaghed: Muskelstyrken i skulderen kan blive påvirket, hvilket kan gøre det svært at udføre daglige aktiviteter.

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis du oplever disse symptomer, da en korrekt diagnose og behandling kan hjælpe med at lindre smerten og bevare funktionen i skulderen.

Hvile- og belastningssmerter ved slidgigt i skulderen

Ved slidgigt i skulderen kan man opleve både hvilesmerter og belastningssmerter.

Hvilesmerter opstår, når skulderen er i ro og ikke udsættes for nogen form for belastning. Disse smerter kan være konstante eller opstå i perioder og kan være en følelse af ømhed, ubehag eller en brændende fornemmelse.

Belastningssmerter opstår, når skulderen udsættes for bevægelse eller belastning. Dette kan være ved løft af armen, udførelse af daglige aktiviteter eller ved gentagne bevægelser. Belastningssmerter kan være skarpe, stikkende eller ømme og kan forværres ved bestemte bevægelser eller aktiviteter.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse smerter og søge lægehjælp for at få en korrekt diagnose og behandling af slidgigt i skulderen. En læge kan hjælpe med at udvikle en behandlingsplan, der kan lindre smerterne og forbedre funktionen i skulderen.

Ønsker du at læse mere om skulderens anatomi kan du gøre det i artiklen : Skulderens anatomi.

Nedsat bevægelighed i skulderen ved slidgigt i skulderen

Nedsat bevægelighed i skulderen er et almindeligt symptom på slidgigt i skulderen. På grund af nedbrydningen af brusken i skulderleddet kan det blive svært at udføre bevægelser, der kræver fuld bevægelsesomfang i skulderen. Dette kan inkludere at løfte armen over hovedet, rotere skulderen eller udføre andre bevægelser, der normalt er lette og smertefri.

Den nedsatte bevægelighed kan være ledsaget af stivhed og ubehag i skulderen. Det kan være frustrerende og begrænsende i dagligdagen og ved udførelse af almindelige aktiviteter.

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis du oplever nedsat bevægelighed i skulderen, da en korrekt diagnose og behandling kan hjælpe med at lindre symptomerne og forbedre bevægeligheden i skulderen. En læge kan anbefale øvelser, fysioterapi eller andre behandlingsmetoder for at genoprette bevægeligheden og forbedre funktionen i skulderen.

Svind af musklen ved slidgigt i skulderen

Ved slidgigt i skulderen kan der forekomme svind af musklerne omkring skulderleddet. Dette skyldes ofte inaktivitet og nedsat brug af skulderen på grund af smerte og nedsat bevægelighed. Når musklerne ikke bliver brugt og belastet regelmæssigt, kan de gradvist svækkes og miste styrke og volumen.

Svind af musklerne kan forværre symptomerne på slidgigt, da musklerne spiller en vigtig rolle i at stabilisere og understøtte skulderleddet. Svind af musklerne kan føre til yderligere nedsat bevægelighed, svaghed og øget risiko for skader.

For at modvirke muskelsvind er det vigtigt at opretholde en aktiv livsstil og deltage i øvelser og fysioterapi, der fokuserer på at styrke musklerne omkring skulderen og skulderbladdet. Dette sænker nedslidningen af brusk i området. Dette kan hjælpe med at bevare muskelstyrken, forbedre funktionen i skulderen og lindre symptomerne på slidgigt og minimere dine skuldersmerter. Smerter som vil mærkes i skulder, nakke, overarmen og andre områder af kroppen. En læge eller fysioterapeut kan give vejledning og anbefalinger til passende øvelser og træningsprogrammer.

Knogleforandringer ved slidgigt i skulderen

Ved slidgigt i skulderen kan der forekomme knogleforandringer i skulderleddet. Slidgigt er en degenerativ tilstand, hvor brusken i leddet nedbrydes over tid. Når brusken slides væk, kan knoglerne i skulderleddet begynde at gnide mod hinanden direkte, hvilket kan føre til knogleforandringer.

Knogleforandringerne kan omfatte dannelse af osteofytter, også kendt som knogleudvækster eller ledtorne. Disse osteofytter kan dannes som en reaktion på den øgede belastning og friktion mellem knoglerne. Knogleforandringer kan også omfatte fortykkelse af knoglerne og ændringer i deres form og struktur.

Knogleforandringerne kan forårsage smerte, stivhed og nedsat bevægelighed i skulderen. Det er vigtigt at søge lægehjælp for at få en korrekt diagnose og behandling af slidgigt i skulderen, da knogleforandringerne kan have indflydelse på behandlingsmulighederne i og omkring kravebenet. En læge kan anbefale smertelindring, fysioterapi eller i nogle tilfælde kirurgi for at lindre symptomerne og bevare funktionen i skulderen.

Behandling af slidgigt i skulderen

Behandlingen af slidgigt i skulderen kan variere afhængigt af sværhedsgraden af tilstanden og patientens individuelle behov. Nogle almindelige behandlingsmetoder inkluderer:

  1. Smertelindring: Smertestillende medicin, både receptpligtige og receptfrie, kan anvendes til at lindre smerterne forbundet med slidgigt i skulderen.
  2. Fysioterapi og mssage: En fysioterapeut og massør kan udvikle et individuelt tilpasset træningsprogram for at styrke musklerne omkring skulderen, forbedre bevægeligheden og lindre symptomerne. En massør vil ligelede kunne arbejde med området i og omkring skulder og nakken.
  3. Injektioner: Injektioner af kortikosteroider eller hyaluronsyre kan anvendes til at reducere inflammation og lindre smerter i skulderen.
  4. Livsstilsændringer: At opretholde en sund vægt, undgå gentagne belastninger og skåne skulderen kan hjælpe med at reducere symptomerne og forsinke sygdomsprogressionen.
  5. Kirurgi: I tilfælde af alvorlig slidgigt, hvor konservative behandlinger ikke har været effektive, kan kirurgi overvejes. Dette kan omfatte artroskopi, hvor beskadiget væv fjernes, eller i mere avancerede tilfælde, en skulderprotese.

Det er vigtigt at konsultere en læge eller specialist for at få en korrekt diagnose og udvikle en behandlingsplan, der passer til den enkelte patients behov

Smertestillende behandling ved slidgigt i skulderen

Smertestillende behandling kan være en del af behandlingsplanen for slidgigt i skulderen. Nogle almindelige smertestillende midler, der kan anvendes, inkluderer:

  1. Receptfrie smertestillende midler: Over-the-counter medicin som paracetamol eller ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) som ibuprofen kan hjælpe med at lindre smerter og reducere inflammation.
  2. Receptpligtige smertestillende midler: I nogle tilfælde kan lægen ordinere stærkere smertestillende midler, såsom opioider, for at lindre svære smerter. Disse bør dog bruges med forsigtighed og under lægens vejledning.
  3. Lokal smertelindring: Topiske cremer eller salver, der indeholder smertestillende ingredienser som ibuprofen eller capsaicin, kan påføres direkte på skulderområdet for at lindre smerter.

Det er vigtigt at følge lægens anvisninger vedrørende dosering og varighed af smertestillende behandling. Derudover bør man være opmærksom på eventuelle bivirkninger og kontakte lægen, hvis der opstår problemer. Smertestillende behandling kan være en midlertidig løsning og bør suppleres med andre behandlingsmetoder som fysioterapi og livsstilsændringer for at opnå bedre langsigtede resultater.

Oprensning af leddet ved slidgigt i skulderen

Oprensning af leddet kan være en behandlingsmulighed for slidgigt i skulderen, især i tilfælde hvor konservative behandlinger ikke har været effektive. Oprensning af leddet, også kendt som artroskopi, er en minimalt invasiv kirurgisk procedure, hvor en tynd kameraført instrument indsættes i skulderleddet gennem små snit.

Under artroskopien kan lægen fjerne beskadiget brusk, glatte ru overflader, fjerne eventuelle løse fragmenter eller osteofytter (knogleudvækster) og udføre andre nødvendige reparationer. Dette kan bidrage til at reducere smerter, forbedre bevægeligheden og forsinke sygdomsprogressionen.

Det er vigtigt at bemærke, at oprensning af leddet ikke er en kur for slidgigt, men en behandling, der sigter mod at lindre symptomer og forbedre funktionen i skulderen. Efter proceduren kan der være en periode med rehabilitering og fysioterapi for at genopbygge styrke og bevægelighed i skulderen.

Beslutningen om at gennemgå oprensning af leddet bør træffes i samråd med en læge eller specialist, der kan vurdere den individuelle patients tilstand og anbefale den mest hensigtsmæssige behandlingsmulighed.

Indsættelse af kunstigt skulderled

Indsættelse af et kunstigt skulderled, også kendt som skulderprotese, kan være en behandlingsmulighed for svær slidgigt i skulderen, hvor andre konservative behandlinger ikke har været effektive. Ved denne procedure fjernes det beskadigede skulderled og erstattes med en kunstig protese, der efterligner funktionen af et naturligt skulderled.

Der er forskellige typer af skulderproteser, herunder delvis protese, total protese eller omvendt protese, afhængigt af patientens individuelle behov og tilstand. Skulderprotesen består af metal- og plastikkomponenter, der giver stabilitet og bevægelighed til skulderen.

Indsættelse af kunstigt skulderled kan lindre smerter, forbedre bevægeligheden og genoprette funktionen i skulderen. Efter operationen vil der være en periode med rehabilitering og fysioterapi for at genopbygge styrke og bevægelighed i skulderen.

Beslutningen om at få indsættet et kunstigt skulderled bør træffes i samråd med en læge eller specialist, der kan vurdere den individuelle patients tilstand og anbefale den mest hensigtsmæssige behandlingsmulighed. Det er vigtigt at være opmærksom på, at indsættelse af kunstigt skulderled er en større operation og kræver en grundig vurdering af fordele og risici.

Hvordan udvikler slidgigt i skulderen sig?

Slidgigt i skulderen udvikler sig gradvist over tid. Det er en degenerativ tilstand, hvor brusken, der normalt fungerer som en støddæmper mellem knoglerne i skulderleddet, nedbrydes. Den nøjagtige årsag til slidgigt i skulderen er ikke altid kendt, men der er flere faktorer, der kan bidrage til udviklingen af tilstanden:

  1. Alder: Risikoen for slidgigt stiger med alderen. Som vi bliver ældre, mister brusken sin elasticitet og bliver mere udsat for slid.
  2. Gentagne bevægelser: Gentagne bevægelser og belastninger på skulderen over tid kan bidrage til slidgigt. Dette kan omfatte gentagne løft, kast eller gentagne bevægelser i arbejde eller sport.
  3. Skader: Tidligere skader på skulderen, såsom brud, forstuvninger eller dislokationer, kan øge risikoen for slidgigt senere i livet.
  4. Genetik: Nogle mennesker kan have en genetisk disposition for at udvikle slidgigt i skulderen.
  5. Overvægt: Overvægt kan øge belastningen på skulderleddet og øge risikoen for slidgigt.

Slidgigt i skulderen udvikler sig gradvist, og symptomerne kan variere fra person til person. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis du oplever symptomer på slidgigt i skulderen, da en tidlig diagnose og behandling kan hjælpe med at lindre smerter og bevare funktionen i skulderen.

Hvornår skal jeg søge hjælp? 

Du bør søge hjælp, hvis du oplever symptomer på slidgigt i skulderen eller hvis dine symptomer forværres. Her er nogle situationer, hvor det er vigtigt at søge lægehjælp:

  1. Vedvarende eller intens smerte i skulderen, der ikke lindres af hvile eller smertestillende medicin.
  2. Betydelig nedsat bevægelighed i skulderen, der påvirker din evne til at udføre daglige aktiviteter.
  3. Hævelse, rødme eller varme i skulderområdet.
  4. Pludselig eller alvorlig skulderskade, der forårsager akut smerte eller begrænset bevægelighed.
  5. Hvis dine symptomer forværres over tid eller påvirker din livskvalitet og daglige funktion.

Det er vigtigt at søge lægehjælp for at få en korrekt diagnose og behandling af slidgigt i skulderen. En læge eller specialist kan evaluere dine symptomer, udføre relevante undersøgelser og anbefale passende behandlingsmuligheder for at lindre smerter, forbedre bevægeligheden og bevare funktionen i skulderen. Jo tidligere du søger hjælp, desto bedre er chancerne for at opnå gode resultater og forhindre yderligere skade.

Konklusion på slidgigt i skulderen

Slidgigt i skulderen er en degenerativ tilstand, hvor brusken i skulderleddet nedbrydes over tid. Det kan forårsage smerte, nedsat bevægelighed og svaghed i skulderen. Årsagerne til slidgigt i skulderen kan være aldring, gentagne bevægelser, skader og genetiske faktorer.

Diagnosen stilles ved en fysisk undersøgelse og billedundersøgelser som røntgen eller MR-scanning. Behandlingen kan omfatte smertelindring, fysioterapi, injektioner og i nogle tilfælde kirurgi. Det er vigtigt at søge lægehjælp for at få en korrekt diagnose og udvikle en behandlingsplan, der passer til den enkelte patients behov.

For at lindre symptomerne og bevare funktionen i skulderen er det vigtigt at opretholde en aktiv livsstil, undgå gentagne belastninger og følge lægens anvisninger. Ved at tage hånd om slidgigt i skulderen kan man forbedre livskvaliteten og opnå bedre funktion i skulderen.

Fremragende
5.0
Baseret på 591 anmeldelser
Nor A.
Nor A.
Min mand fik massage fra Josh. Han var så glad for det. Han sagde at Josh lyttede til hvad han sagde og mærkede efter hans krop og derefter skræddersyet han en massage lige til ham. Kan klart anbefales:)
Bjarne H.
Bjarne H.
Rigtig god behandling af Mariia i trygge og behagelige omgivelser – vil helt klart anbefale Mariia til andre👍
Dorthe A.
Dorthe A.
Wau en god oplevelse.Den bedste massage/ behandling jeg længe har fået.Gik i dybdenFokuseret og dedikeret behandler.Kan varmt anbefalesDe bedste hilsner Dorthe
js_loader

FAQ Slidgigt i skulderen

Slidgigt i skulderen kan skyldes aldring, gentagne bevægelser, skader eller genetiske faktorer.

Diagnosen stilles ved en fysisk undersøgelse og billedundersøgelser som røntgen eller MR-scanning.

Symptomerne kan omfatte smerte, nedsat bevægelighed, stivhed og svaghed i skulderen.

Behandlingen kan omfatte smertelindring, fysioterapi, massage, injektioner og i nogle tilfælde kirurgi.

Du bør søge lægehjælp, hvis du oplever vedvarende smerte, nedsat bevægelighed eller hvis dine symptomer forværres.

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Ondt i skulderen

Ondt i skulderen

Frossen Skulder

Frossen Skulder

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler