Spændingshovedpine gravide

Spændingshovedpine gravide – Effektive løsninger

Spændingshovedpine kan være smertefuldt og frustrerende for gravide kvinder. Men fortvivl ikke, der er effektive løsninger! I denne artikel vil vi dykke ned i årsagerne til spændingshovedpine hos gravide, samt give dig værdifulde tips til behandling og forebyggelse af disse smerter.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Spændingshovedpine hos gravide

Graviditet kan medføre spændingshovedpine hos mange kvinder. Det er vigtigt at vide, at dette er en almindelig tilstand og ikke farligt for dig eller din baby. For at lindre smerterne gives følgende råd, let bevægelese, god søvn og god kost.

Definition og symptomer

Spændingshovedpine er en type hovedpine, der er karakteriseret ved mild til moderat smerte og følelsen af pres omkring hovedet. Gravide kvinder kan opleve spændingshovedpine på grund af hormonelle ændringer, øget blodgennemstrømning og øget stressniveau. De typiske symptomer inkluderer trykkende smerter i panden eller bagsiden af hovedet samt muskelspændinger i nakken og skuldrene samt træthed. Det anbefales at søge behandling hos en uddannet fysiurgisk massør for at lindre smerterne.

Hvordan opstår spændingshovedpine under graviditet?

Ændringer i hormoner og blodcirkulation under graviditeten kan bidrage til opståelsen af spændingshovedpine. Hormonelle forandringer kan påvirke blodkarrene og resultere i øget tryk. Desuden øges mængden af blod i kroppen, hvilket kan medføre en belastning på musklerne og leddene, der igen kan føre til hovedpine.

Det øgede stressniveau hos gravide kan også være en faktor bag spændingshovedpine. Graviditet er generelt forbundet med både fysiske og mentale udfordringer, hvilket kan føre til spænding i nakken og skuldrene samt anspændte muskler, der ofte fører til hovedpine. Derfor anbefales det at finde metoder til at reducere stressniveauet under graviditeten for at mindske risikoen for spændingshovedpine.

Belastningen af muskler og led som følge af den ekstra vægt fra graviditeten er også en mulig årsag til spændingshovedpine hos gravide kvinder. De ændrede holdninger, som mange gravide har for at kompensere for den ekstra vægtbelastning, sammen med de fysiske krav ved at bære et barn rundt hele dagen, kan resultere i overanstrengelse af nakkemuskler m.m. omkring nakken og halsområdet. Det er vigtigt i denne periode at passe på sig selv med afslapning, let bevægelse, god kost og evt. supplere med behagelig massage der kan lindre de anpændte muskler. Ønsker du en behandling gennem nakkemassage kan du læse mere om det.

Hvad er risikofaktorerne for spændingshovedpine hos gravide?

Manglende søvn eller dårlig søvnkvalitet, dårlig kropsholdning under graviditeten og ernæringsmæssige faktorer er risikofaktorer for spændingshovedpine hos gravide.

 • Manglende søvn eller dårlig søvnkvalitet kan øge risikoen for spændingshovedpine.
 • Dårlig kropsholdning under graviditeten kan belaste nakke og skuldre, hvilket bidrager til hovedpine.


Behandlingsmuligheder for spændingshovedpine hos gravide

Øvelser og strækninger kan være effektive løsninger mod spændingshovedpine hos gravide. Regelmæssig motion og specifikke øvelser mod spændingshovedpine kan hjælpe med at lindre muskelspændinger i nakken og skuldrene, der ofte er årsagen til hovedpinen. Afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning og progressiv muskelafspænding kan også bidrage til at reducere spændingerne i kroppen. Livsstilsændringer såsom god søvn, sund kost og stressreduktion kan også have en positiv indvirkning på forebyggelse af spændingshovedpine under graviditeten. Derudover har massagebehandlinger vist sig særdeles effektive til behandlingen af spændingshovedpine hos gravide. Eftersom denne form for hovedpine opstår grundet anspændte muskler i nakke og ryg, så er massage den rette behandlingsform. En uddannet massør arbejder nemlig muskelrelateret og kan skabe den afslapning i og omkring musklerne der skal til for at fjerne en spændingshovedpine. Du kan læse mere om gravidmassage her.


Forebyggelse af spændingshovedpine hos gravide

 • Sund livsstil og afslapningsteknikker som dybe vejtrækninger.
 • Dyrk regelmæssig motion og styrketræning for at forebygge smerter.
 • Meditation.

Livsstilsændringer og afslapningsteknikker

Stresshåndteringsteknikker kan være en effektiv måde at reducere spændingshovedpine hos gravide. Prøv forskellige teknikker som meditation, yoga eller mindfulness for at øge din afslapning og lindre spændinger i kroppen.

Åndedrætsøvelser kan også hjælpe med at berolige dit sind og frigøre spændinger i musklerne omkring hovedet. Find tid til selvpleje ved at skabe små pauser i løbet af dagen, hvor du kan gøre noget, der giver dig glæde og afslapning, f.eks. læse en bog eller tage et varmt bad.

Regelmæssig motion og styrketræning

Let graviditetsvenlig styrketræning eller træning generelt er effektivt mod spændingshovedpine. Øvelser som disse er skånsomme og sikre under graviditeten, samtidig med at de styrker musklerne i kroppen. Yoga for gravide er også en effektiv måde at reducere spændinger på og opnå afslapning i kroppen. Strækøvelser kan desuden bidrage til bedre kropsholdning, hvilket kan mindske risikoen for spændingshovedpine hos gravide.

Korrekt kropsholdning og ergonomi

Ergonomiske arbejdsforhold er afgørende for at opretholde en korrekt kropsholdning og forebygge spændingshovedpine hos gravide. Sørg for at vælge stole med justerbare ryglæn og armlæn, der understøtter din rygsøjle og lænden. Sørg for at skift arbejdsstilling ofte således din krop ikke udsættes for den samme position for mange timer af gangen.

Stressreduktion og søvnkvalitet

Afslapningsrutiner før sengetid:

 • Skab et beroligende miljø ved at slukke for elektroniske enheder og skærme
 • Lav en afslappende rutine, f.eks. et varmt bad eller læsning i en god bog
 • Prøv dyb vejrtrækning eller strækøvelser for at lindre spændinger

Meditationsteknikker for at reducere stress:

 • Praktiser mindfulness meditation for at være til stede i øjeblikket og mindske bekymringer
 • Guidede visualiseringer kan hjælpe med at skabe indre ro og afspænding
 • Dybe åndedrag der beroliger centralnervesystemet


Hvornår skal du søge professionel hjælp?

 • Hvis dine spændingshovedpinesmerter bliver vedvarende og forstyrrer din daglige funktion som gravid, bør du søge professionel hjælp.
 • Hvis dine spændingshovedpinesymptomer ændrer sig pludseligt eller bliver mere alvorlige, såsom kraftig hovedpine ledsaget af svimmelhed eller synsforstyrrelser, bør du straks kontakte din læge for hjælp.

Døjer du gentagende gange med spændingshovedpine og du mener det kan være kronisk kan du her læse mere om Kronisk hovedpine – hvad kan du gøre ved smerten?

Hvorfor er massage så effektivt mod spændingshovedpine hos gravide?

Massage har vist sig værende utrolig effektivt mod spændingshovedpine. Massage har følgende positive effekter der alle hjælper til at fjerne en spændingshovedpine:

 • Massagen øger blodcirkulationen i kroppen
 • Muskelafspændende teknikker løsner de stramme muskler omkring hovedet og nakken.

Frigivelse af endorfiner og reduktion af stressniveauet:

 • Under massagen frigives endorfiner, som er kroppens naturlige smertelindrende hormoner.
 • Massage reducerer også det generelle stressniveau hos gravide, hvilket kan mindske risikoen for spændingshovedpine.

Forbedret søvnkvalitet og generelt velvære:

 • Massage har en beroligende effekt på nervesystemet, hvilket kan hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten hos gravide.
 • Ved at lindre spændinger og øge følelsen af velvære kan massage bidrage til en bedre fysisk og mental tilstand.

Ønsker du at komme af med din spændingshovedpine allerede i dag kan du booke en behandling af en uddannet massør her på siden. Alle behandlere i Zency er uddannede og kvalitetssikrede og behandler alle med 100% tilfredshedsgaranti. Det er din garnati for en effektiv behandling hver gang! Bla. vores massører med 100% tilfredshedsgaranti finde du b.la. Jakob B. som tilbyder massage Roskilde. Du kan finde vores andre behandlere på knappen nedenfor.

Fremragende
5.0
Baseret på 684 anmeldelser
Birgitte L.
Birgitte L.
Jeg er glad for at komme der, det er super professionelle
Thea Stauning Breuer (.
Thea Stauning Breuer (.
Jeg fik den bedste behandling af Helle hos Zency Ringsted. Hun er vidende om kroppen og kunne hurtigt finde ud af hvor der skulle masseres i dybden. Jeg har allerede bestilt min næste behandling.
Therese S.
Therese S.
Dejlig sportsmassage! Jelena var meget lyttende 🙌🏼💫
js_loader

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Stress hovedpine

Stress hovedpine

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler