Løberknæ

Løberknæ symptomer: Alt hvad du behøver at vide

Har du oplevet smerte eller ubehag i dit knæ, mens du løber? Så kan det være et tegn på løberknæ. I denne artikel vil vi gennemgå de forskellige symptomer, der er forbundet med løberknæ, og hvordan man kan diagnosticere det. Læs videre for at lære alt hvad du behøver at vide om dette almindelige problem blandt løbere.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Hvad er løberknæ?

Løberknæ er en tilstand, der opstår på grund af gentagne belastninger på knæet. Det kan forårsage smerter omkring eller bagved knæskallen og hævelse i dette område. Man kan også opleve smerter ved løb ned ad bakker eller når man går ned ad trapper.

En mulig årsag til løberknæ kan være inflammation af iliotibialis-båndet – et stort bindevævsbånd, der strækker sig langs ydersiden af låret og forbinder hofte- og knæled. For at forebygge løberknæ bør man undgå at øge kilometerantallet for hurtigt, skifte mellem fladt terræn og bakket terræn samt have fokus på korrekt teknik under træningen.

Definition

Løberknæ er en betændelsestilstand i senepladen, der sidder på ydersiden af knæet. Symptomerne inkluderer smerter omkring knæskallen og hævelse i det berørte område. Løberknæ opstår typisk som følge af gentagne belastninger eller overanstrengelse af musklerne på forsiden af låret og hoftebøjeren, hvilket kan ske ved f.eks. løb på bakker eller skråninger.

Personer med fladt fodfald, nedsat muskelstyrke i benene eller iliotibialis-syndrom har en øget risiko for at udvikle løberknæ. Det anbefales at forebygge løberknæ ved at tage pauser under træning, undgå trapper og bakker samt styrke musklerne omkring knæledet gennem styrketræning og gøre brug af massagebehandlinger fra en professionel massør med erfaring indenfor problematikken.

Årsager

Overbelastning af knæet kan være en af årsagerne til løberknæ. Det kan ske, hvis man øger sin træningsmængde for hurtigt eller løber på fladt underlag uden variationer i terrænet. Dette kan føre til inflammation og hævelse i knæleddet.

Dårlig løbeteknik eller muskelubalance er også ofte skylden bag udviklingen af løberknæ symptomer. En dårlig teknik, hvor man måske lander forkert på foden eller har en fejlstilling i anklen, kan resultere i overbelastning af iliotibialis båndet og dermed fremprovokere smerter omkring knæskallen. Muskelubalance mellem lårmuskler (for eksempel quadriceps- og hamstringmuskler) samt ryg-og mave musklerne er også kendt for at kunne give anledning til skader som dette.

Forebyggelse

God forebyggelse kan hjælpe med at mindske risikoen for at opleve symptomer på løberknæ. Herunder er nogle vigtige punkter, som kan bidrage til en effektiv forebyggelse af dette problem:

  • Sørg for en god opvarmning og nedkøling før og efter træning
  • Styrk musklerne omkring knæet gennem målrettet styrketræning
  • Vær omhyggelig med valg af løbesko, der passer til din fodtype

Disse tiltag vil kunne bidrage til mindre smerter og hævelse i knæområdet samt mindskede muligheder for inflammation i iliotibialis-båndet.

Symptomer på løberknæZency massage - symptomer på et løberknæ

Løberknæ kan give smerte i knæet, som kan være konstant eller komme og gå. Smerten er ofte lokaliseret omkring knæskallen eller på ydersiden af knæet.

Hvis du har løberknæ, kan du også opleve hævelse og stivhed i knæet. Dette skyldes typisk betændelsestilstanden i senen under knækapslen.

Ømhed og smerte ved berøring af det berørte område er også almindelige symptomer på løberknæ.

Knækken føles ofte svagt eller ustabil hos personer med løberknæ. Dette skyldes, at musklerne omkring knæleddet ikke fungerer korrekt på grund af betændelsestilstanden.

Endelig vil en person med løberknæ sandsynligvis opleve smerte ved aktiviteter såsom at løbe, gå op ad trapper eller endda når man sidder ned for længe.

Smerte i knæet

Smerter på ydersiden eller forsiden af knæet er et almindeligt symptom på løberknæ. Disse smerter kan være ledsaget af en stikkende fornemmelse og ømhed ved berøring. Smerterne bliver ofte værre under aktivitet som løb og gang, men kan også opstå ved hvile.

Gradvis udviklende smerte over tid er også en indikator for løberknæ. Smerten i knæet starter typisk mildt, men kan blive mere intens med tiden hvis ikke der gribes ind med behandling.

Hævelse og stivhed

Hævelse og stivhed kan være almindelige symptomer på løberknæ. De kan forekomme efter at have været inaktiv i længere tid eller ved overbelastning af knæet. Nogle af de områder, der typisk hæver op, er omkring knæet.

Symptomerne på hævelse og stivhed inkluderer følgende:

  • Hævede områder omkring knæet
  • Stivhed efter inaktivitet

For at mindske disse symptomer anbefales det:

  • At undgå aktiviteter, der øger smerten i knæet
  • At søge behandling fra en professionel massør der arbejder manuelt med området samt kan give nogle øvelser til genoptræning af knæet
  • At anvende is for at reducere hævelsen
  • Undgå belastninger som kan skade knærne

Ømhed og smerte ved berøring

Når du har løberknæ, kan visse berøringer af knæskallen være smertefulde. Følsomme punkter på eller omkring knæskallen kan forårsage ubehag og smerter ved let berøring eller når du trykker hårdt på disse punkter. Det er vigtigt at være opmærksom på disse følsomme områder og undgå overbelastning af dem.

Det er almindeligt at opleve ømhed ved berøring, hvis du lider af løberknæ. Du vil måske også opleve en brændende fornemmelse eller hævelse i dette område. Hvis du oplever nogen form for smerte under træning, skal du reducere intensiteten eller stoppe helt indtil din krop har haft tid til at komme sig igen.

Knæet føles svagt eller ustabil

Fornemmelse af, at benene ikke kan bære din vægt ordentligt og ustabilitetsfølelse, når man går ned ad trapper, er almindelige symptomer på løberknæ. Dette skyldes ofte en skade på brusken eller senerne i knæet. Andre symptomer kan omfatte smerte ved løb eller gang.

Hvis du oplever disse symptomer, kan det være en god idé at konsultere en uddannet massør for at få diagnosen bekræftet. Behandlingsmuligheder inkluderer massagebehandlinger og øvelser til styrkelse af musklerne omkring knæet.

  • Fornemmelse af ustabilitet i knæet
  • Vanskeligheder med at gå op eller ned ad trapper
  • Smerte ved belastning af knæet

Smerte ved løb, gang eller trapper

Smerter under eller efter løb kan være et almindeligt symptom på løberknæ. Dette skyldes en overbelastning af knæet, og kan føles som en skarp smerte i knæskallen. Det er vigtigt at lytte til kroppen, da smerterne ofte bliver værre hvis man fortsætter med at træne uden hvile.

En svigtende fornemmelse i det øverste lag muskler omkring knæet kan også forekomme ved løberknæ. Dette skyldes ofte inflammation og irritation i disse muskler, hvilket fører til smertefulde symptomer. Det er vigtigt at strække ud før træning for at undgå denne type af smerter og give kroppen tid til restitution efter træning.

Diagnose af løberknæ

Løberknæ er en almindelig skade blandt løbere, som kan forårsage smerte og hævelse i knæet. Typiske symptomer inkluderer smerter i og omkring knæet under eller efter træning, samt ømhed ved berøring af det ramte område. Andre symptomer kan være stivhed eller begrænset bevægelse i knæleddet.

Det anbefales at søge professionel hjælp fra en uddannet Fysiurgisk massør eller sportsmassør til at diagnosticere løberknæ, da andre lidelser såsom meniskskader også kan give lignende symptomer.

Fysisk undersøgelse

Når man oplever smerte ved trapper op eller ned, kan det være et tegn på løberknæ. Det samme gør sig gældende for smerter på den ydre side af knæet. Hvis man også oplever hævelse og ømhed i knæet samt nedsat bevægelighed, er der større sandsynlighed for at have dette problem. En fysisk undersøgelse vil kunne fastslå diagnosen og finde den bedste løsning til behandling af symptomerne. Hos Zency er vi uddannede behandlere og har stor erfaring med at foretage fysisk undersøgelse af løberknæ. Vi tilbyde ligeledes behandling af løberknæ. F.eks. tilbyder vi massage i Køge og på vores mange andre massageklinikker i hele Danmark.

Røntgenundersøgelse

Afvikling af patella, slidte bruskskader i ledfladen mellem lår- og skinneben samt tydelig fortykkelse af sener omkring knæet er alle mulige fund ved en røntgenundersøgelse for løberknæ. Afviklingen af patella kan føre til smerte når man går op ad trapper eller efter lang tids løb. Slidte bruskskader kan også resultere i smerter og ømhed langs knæskallen, mens den fortykkede senefoldning kan forårsage hævelse og stivhed i leddet. En røntgenundersøgelse vil kunne fastslå disse problemer og hjælpe med at planlægge behandlingen.

Er du i tvivl om hvorvidt det er et løberknæ du døjer med er du også velkommen til at læse vores artikel Den ultimative guide til ondt i knæet. Her kan du læse om andre lidelser indenfor knæsmerter.

Behandling af løberknæ

Massage af løberknæ er afgørende for at fjerne spændinger og smerter i området. Som uddannede massører er vi uddannet og har stor erfaring i at behandle et løberknæ. Du kan læse mere om vores behandling af løberknæ eller booke en tid med det samme her.

Er du i tvivl om hvorvidt det er et løberknæ du døjer med er du velkommen til at læse vores artikel Den ultimative guide til ondt i knæet. Her kan du læse om andre lidelser indenfor knæsmerter.

Fremragende
5.0
Baseret på 591 anmeldelser
Nor A.
Nor A.
Min mand fik massage fra Josh. Han var så glad for det. Han sagde at Josh lyttede til hvad han sagde og mærkede efter hans krop og derefter skræddersyet han en massage lige til ham. Kan klart anbefales:)
Bjarne H.
Bjarne H.
Rigtig god behandling af Mariia i trygge og behagelige omgivelser – vil helt klart anbefale Mariia til andre👍
Dorthe A.
Dorthe A.
Wau en god oplevelse.Den bedste massage/ behandling jeg længe har fået.Gik i dybdenFokuseret og dedikeret behandler.Kan varmt anbefalesDe bedste hilsner Dorthe
js_loader

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Slidgigt i knæ

Slidgigt i knæ

Ondt i knæet

Ondt i knæet

Væske i knæet

Væske i knæet

Menisk skade

Menisk skade

Korsbåndsskade

Korsbånd

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler