Ondt i skulderen

Ondt i skulderen

At have en velfungerende skulder er afgørende for mange daglige aktiviteter. Forståelsen af smerternes oprindelse er det første skridt på vejen mod lindring. Her på siden kan du læse alt om dine smerter, lære og forstå dem samt hvad du kan gøre ved dem.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Årsager til Skuldersmerter

Skuldersmerter kan stamme fra flere forskellige strukturer, såsom muskler, sener, led eller slimsække. Blandt de mest almindelige årsager finder vi overbelastning og akutte skader.

Udover fysisk overanstrengelse, kan skuldersmerter også være et symptom på sygdomme såsom gigt eller tendinitis. Langvarige gentagne bevægelser i arbejdet eller sport kan ligeledes bidrage til udviklingen af skuldersmerter.

Betændelsestilstande såsom bursitis (slimsækbetændelse) eller tendinitis (senebetændelse) kan være særligt smertefulde og kræver ofte faglig behandling.

Klik her for at finde en behandler mod ondt i skulderen.

Skulderens anatomi

Skulderleddet er kroppens mest bevægelige led, bestående af flere knogler og et komplekst system af muskler og sener der forbinder et større system til bla. kravebenet. Gode råd kan derfor være temmelig komplekse.

Skulderområdet rummer fire hovedmuskelgrupper, der muliggør et vidt spektrum af bevægelser i leddet.

Hvis du vil læse mere om skulderens anatomi kan du gøre det her: Skulderens anatomi.

Skulderleddets opbygning

Skulderleddet, også kendt som gleno-humerale leddet, er et kugleled bestående af overarmsknoglen (humerus) og skulderbladet (scapula). Samspillet mellem disse knogler muliggør en bred vifte af bevægelser og er essentielt for vores evne til at løfte og rotere armen.

To primære ledkapsler omgiver skulderleddet. Disse bidrager til stabilitet samt beskyttelse af leddets indre strukturer.

Omkring skulderleddet findes der et kompleks af muskler og sener, også kaldet rotatormanchetten, der stabiliserer og styrer leddet.

Rotatormanchetten består af fire hovedmuskler: supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis. Deres sener fletter sig om leddet og fastholder humerus i ledskålen under bevægelse.

Denne muskulære støtte er vigtig for at undgå overstrækning og overbelastning. Skader på den roterende manchet eller ledbånd kan medføre smertefulde begrænsninger i skulderfunktionen.

Muskler i skulderen

Skuldermusklerne, som yder støtte og gør bevægelse mulig, er komplekse og sammensatte. Disse afbalancerer stabilitet og mobilitet.

Hver muskel spiller en rolle for skulderens bevægelighed.

Supraspinatus er en del af rotatormanchetten og hjælper med at løfte armen. Infraspinatus og teres minor er ansvarlige for rotation af armen udad, mens subscapularis muliggør indad rotation. Skader på disse muskler resulterer ofte i smerte og begrænset bevægelse.

Dels deltoidmusklen, der dækker skulderen som en kappe, bidrager sig også betydeligt til skulderens bevægelsesområde. Den arbejder tæt sammen med rotatormanchetten.

Forståelse af disse muskler og deres samspil er afgørende for at lokalisere smertens oprindelse og udarbejde en målrettet behandlingsstrategi. Dette sikrer et godt resultat og forebygger yderligere skader.

Skulderens sener og ligamenter

Skulderområdets kompleksitet skyldes ikke mindst de mange sener og ligamenter, der fungerer som bindeled mellem muskler og knogler. De sørger for stabilitet og gør det muligt for skulderen at udføre en bred vifte af bevægelser. I massageterapien er det essentielt at forstå disse strukturers rolle for at kunne yde en sikker og effektiv behandling.

Særligt rotatormanchettens sener, som inkorporerer supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis, står ofte centralt i skulderskader. Disse sener hjælper med at stabilisere og bevæge skulderleddet, og skader herpå kan både opstå akut som følge af overbelastning eller gradvist i takt med aldersrelateret påvirkning. En grundig forståelse af disse sener er afgørende for at kunne identificere kilderne til smerte og ubehag, idet hver af dem kan være kilde til specifikke symptomer og kræve tilpasset behandling.

Ligamenterne i skulderen, herunder det vigtige glenohumerale ligament, fungerer som forstærkninger og spiller en afgørende rolle i leddets stabilitet. Ved forvridninger eller kraftige slag kan disse ligamenter strækkes eller i værste fald rives over, hvilket resulterer i ustabilitet og smerte.

Skader eller inflammation i disse strukturer kan medføre kompenserende bevægelser og yderligere belastning af tilstødende muskler og sener, hvilket kan forværre tilstanden. En holistisk tilgang til analysen af problemet er derfor nødvændig for at finde “problemets problem” og ikke blot symptombehandle.

Skulderens funktion – et vigtigt fokuspunkt

Skulderleddet er kroppens mest bevægelige led, hvilket gør det essentielt for dagligdagen. Denne frihed i bevægelighed skyldes skulderens komplekse anatomiske opbygning, som tillader en rækkevidde af forskellige bevægelser. Når smerte opstår, kan det begrænse disse bevægelser betydeligt.

Med sammenspillet af skulderblad, overarmsben og et væld af muskler, sener og ligamenter, er skulderen udsat for en række belastninger. Disse strukturer arbejder sammen for at tilvejebringe stabilitet og styrke, samtidig med at de letter bevægelighed. Ved korrekt behandling af skulderproblemer er det vigtigt at genoprette balancen og harmonien mellem disse komponenter.

Smerter i skulderen kan ofte stamme fra overbelastning, indeklemning eller overstrækning af muskler og sener, også kendt som tendinopatier. Dette kan skyldes gentagne bevægelser eller akutte skader, som for eksempel ved sport. Det kan føles som at der stråler smerter ud i armen.


Hvorfor får jeg ondt i skulderen?

Smerter i skulderen kan opstå af mange forskellige årsager og er ofte relateret til strukturers belastning og funktion. For eksempel kan en ubalance i muskulaturen omkring skulderen, gentagne ensidige bevægelser eller direkte traumer som fald eller stød forårsage smerter. Inflammatoriske tilstande som tendinitis (senebetændelse) eller bursitis (slimsækbetændelse) er også almindelige årsager til skuldersmerter. Desuden kan degenerative forandringer i led og sener, herunder slidgigt eller rotator cuff-syndromer, forårsage vedvarende smerte og funktionel begrænsning.

Hvad er frossen skulder?

Frossen skulder er en smertefuld tilstand.

Det medicinske navn for frossen skulder er adhesiv capsulitis. Tilstanden kendetegnes ved stivhed og smerter i skulderleddet. Processen involverer en gradvis forstramning af leddets kapsel, som resulterer i bevægelsesindskrænkning og smerter. Ofte går tilstanden igennem tre faser: indledende indsnævring, frossen fase og optøningsfase.

Symptomerne starter typisk i en snigende form.

Ønsker du at læse mere omkring en frossen skulder, hvorfor den opstår og hvordan den behandles kan du gøre det i vores faglige artikel her: Frossen skulder – Alt du skal vide.


Slidgigt i skulder – et udbredt problem

Slidgigt, eller osteoarthritis, i skulderens led er en relativ hyppig tilstand, der kan medføre alvorlige smerter og funktionelle begrænsninger. Denne form for gigt karakteriseres ved nedbrydning af brusken, som normalt fungerer som en støddæmper og sikrer, at skulderens led kan bevæge sig glidende. Når brusken er nedslidt, resulterer det i stivhed, ubehag og smerter, især ved bevægelse af skulderen.

Behandling af slidgigt i skulderen kræver ofte en flerstrenget indsats. Fysioterapi, herunder målrettede øvelser tilpas aflastning, og manuel terapi ved en faguddannet massør mindsker smerter og forbedrer mobilitet i skulderen. Det bliver vigtigt at finde en balance mellem aktivitet og hvile for at optimere helingsprocessen og mindske smerterne.

Ønsker du at læse mere om om emnet slidgigt i skulderen kan du gøre det her: Slidgigt i skulder

 


Smerter i skulder og overarm

Smerter i skulderen og overarmen kan variere fra lette til uudholdelige og kan være forårsaget af alt fra akutte skader til kroniske tilstande. Det kan for eksempel dreje sig om overbelastningsskader, impingement (klemt nerve eller sene), eller tendinitis (senebetændelse). Disse tilstande kan begrænse din bevægelsesfrihed og give anledning til vedvarende smerter, som forringer din livskvalitet.

For at adressere disse smerter er det essentielt med en grundig undersøgelse og korrekt diagnose. En uddannet behandler som massør og eller fysioterapeut kan bidrage med analyse og dybdegående muskelmassage, som kan lindre spændinger og forbedre blodgennemstrømningen til det smertende område. Dette kan være et betydningsfuldt skridt på vejen til genopretning, især som et supplement til øvelser og eventuel medicinsk behandling.

Hvorfor har jeg smerter i skulder og overarm om natten?

Nattesmerter i skulder og overarm kan skyldes flere forskellige faktorer, hvoraf nogle kan forværre sig i liggende stillinger.

  • Sovestillingen kan påvirke blodgennemstrømning og nervefunktion, hvilket kan forstærke smerteopfattelsen.
  • Daglig overbelastning kan akkumulere stress i musklerne og senerne, som bliver mere mærkbart ved ro og hvile.
  • Betændelsestilstande, såsom tendinitis, kan blive smertefulde, når kroppen slapper af og inflammationen bliver mere fremtrædende.
  • Skulderlidelser som frossen skulder eller rotator cuff-syndrom kan også resultere i nattesmerter.
  • Nedsat blodgennemstrømning til skulderregionen, ofte ved kompression eller indsnævring af blodkar, kan give smerter om natten.

Søvn bør være en tid til hvile og genopladning, ikke smerte og ubehag.

Skuldersmerter stråler ud i arm

Når smerten i skulderen forplanter sig ned i armen, kan det tyde på irritation eller beskadigelse af nerver eller muskler. Denne type udstrålende smerte kræver ofte faglig vurdering for korrekt diagnose og behandling.

Udstrålingen sker typisk på grund af komprimering eller inflammation i visse nervestrukturer, som f.eks. den lange bicepssene eller nerverødderne fra nakkevirvlerne. Dette kan forårsage både akutte og kroniske smerter, der varierer i intensitet og ofte forværres ved bestemte bevægelser. Det er vigtigt at forstå, at smerten kan være multifaktoriel, hvilket betyder, at flere forskellige forhold kan være på spil samtidig.

Ofte er det ikke kun strukturerne i skulderen selv, der er berørte. Dysfunktion i nakke og øvre ryg kan også lede til smerter, der stråler ud i armen. En detaljeret undersøgelse af led, muskler og nervebaner er væsentlig for at afdække den præcise smerteårsag og -mekanisme.


Genoptræning efter skulderoperation

Når du har gennemgået en skulderoperation, er genoptræning en kritisk faktor for din rehabilitering. Genoptræningen hjælper med at genetablere styrke, bevægelighed og funktionalitet i skulderregionen, som kan være svækket efter operationen.

Det er essentielt at følge et struktureret genoptræningsprogram udarbejdet af fagpersoner, for at sikre den bedste helingsproces. Dette program kan inkludere specifikke øvelser, manuel terapi og vejledning i ergonomisk adfærd, der skal forhindre fremtidige skader og under støtte en gradvis genopbygning af skulderens kapacitet


Forebyggelse af skuldersmerter og skader i skulderen

At forebygge skuldersmerter kræver en forståelse for skulderens komplekse biomekanik og de belastninger, som hverdagsaktiviteter og sport kan medføre. Regelmæssige øvelser og opmærksomhed på kropsholdning er fundamentale elementer.

  • Hold skulderled og muskler stærke og smidige med jævnlige styrke- og strækøvelser. Korrekt opvarmning er essentielt før fysisk aktivitet.
  • Varier dine bevægelser, og undgå ensidigt gentagne opgaver, der kan overbelaste skulderen. Inkludér skulderrotationer og elevationsøvelser (løft af armen over hovedet) for at vedligeholde et godt bevægeomfang.
  • Sørg for en ergonomisk korrekt indstilling af din arbejdsstilling for at undgå unødige spændinger i skuldre og nakke, især hvis du sidder længe foran en computer.
  • Benyt en god sovestilling for at minimere natteligt pres på skulderen, overvej f.eks. en ergonomisk pude der støtter korrekt ved søvn, og sørg for at belaste skulderen korrekt når du løfter tungt.
Fremragende
5.0
Baseret på 585 anmeldelser
John H.
John H.
Super god service og behandling
Vibeke og Jannik Haahr A.
Vibeke og Jannik Haahr A.
Endnu en gang, virkelig god massage. Carina er meget dygtig til at finde de steder, der skal have ekstra opmærksomhed. Jeg kommer igen 🙂 Vibeke
Poul Hoffmann S.
Poul Hoffmann S.
God massage. Gik lettet derfra.
js_loader

FAQ Ondt i Skulderen

Smerter i skulderen kan skyldes flere faktorer, herunder overanstrengelse, muskelspændinger, skader eller inflammatoriske tilstande som f.eks. bursitis eller senebetændelse.

Du kan lindre smerter i skulderen ved at anvende is på skulderen, hvile skulderen, undgå belastende aktiviteter og udføre strækøvelser anbefalet af en fagperson.

Hvis dine skuldersmerter fortsætter eller forværres, påvirker din daglige funktion eller er resultatet af en skade, bør du søge professionel hjælp af en fagperson som en Uddannet Massør eller Fysioterapeut.

Behandlingstiden for smerter i skulderen kan variere afhængigt af årsagen og sværhedsgraden af ​​smerten. Det kan tage alt fra nogle få uger til flere måneder at opnå fuld smertelindring og genopretning.

Ja, stress kan bidrage til muskelspændinger og smerter i skulderen. Det er vigtigt at håndtere stressniveauer gennem afslapningsteknikker, motion og stresshåndteringsstrategier for at reducere risikoen for skuldersmerte.

Ja, der er flere øvelser, der kan styrke skuldermusklerne, herunder skulderpres, lateral hævning, roing og ekstern rotation. Det er vigtigt at udføre øvelserne korrekt og gradvist øge intensiteten for at undgå skader.

For at forebygge smerter i skulderen kan du opretholde en god kropsholdning, undgå gentagne belastninger, udføre regelmæssig styrketræning af skuldermusklerne og strække dem regelmæssigt.

Hvis du oplever pludselige og alvorlige smerter i skulderen, der er ledsaget af åndedrætsbesvær, brystsmerter eller følelsesløshed i armen, skal du straks søge akut lægehjælp, da det kan være tegn på en alvorlig tilstand.

3 statistikker om Ondt i Skulderen

  • Skuldersmerter er hyppigt forekommende i den generelle befolkning, og hyppigheden stiger med alderen. I almen praksis ser lægen mellem 6,6 og 25 per 1.000 patienter årligt med skulderlidelse.
    Kilde: Sundheds lægehåndbogen
  • Skuldersmerter skyldes oftest tendinit og sjældnere en bursit eller kapsulit, men kan også være en kombination af disse tilstande. Kronisk tendinit og bursit har kun i ringe grad tendens til spontan helbredelse.
    Kilde: Sundheds lægehåndbogen
  • Der er en række forskellige årsager til skuldersmerter, herunder skuldertendinit, skulderbursit, kapsulitis (frossen skulder), AC-leds symptomer, post-traumatisk skulderinstabilitet, rotator-cuff ruptur, nerveindklemning, og andre tilstande som brud, seneruptur, infektion, svulst, og leukæmi.
    Kilde: Sundheds lægehåndbogen

Kontakt os hos Zency

Vil du vide mere eller har du spørgsmål kan du kontakte os eller blive kontaktet her

Du vil blive kontaktet indenfor 24 timer alle hverdage.

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Frossen Skulder

Frossen Skulder

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler