Hovedpine og migræne

Typer af hovedpine: Sådan lindrer du den

Døjer du med hovedpine? Læs med her, og bliv klogere på de forskellige typer af hovedpine, og få tips til, hvordan du lindrer symptomerne ved hovedpine.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

De primære årsager til hovedpine

En af hovedårsagerne til, at man oplever hovedpine er spændinger i musklerne – specielt dem som findes i nakke og skulderregionen. Spændingerne kan blandt andet skyldes:

  • Langvarig stillesiddende arbejde
  • En forkert ergonomisk arbejdsstilling
  • Stress og psykologisk pres.
  • Hvis man har ligget forkert om natten


Andre forklaringer på hovedpine er: dehydrering, øjenbelastning, søvnunderskud, øget mængde af koffein og kraftigt lys eller høje lyde.

Hormonelle forandringer er også en væsentlig kilde til hovedpine, især hos kvinder på grund af udsving i cyklus.  grundet cyklusrelaterede udsving.

En hektisk hverdag med manglende pauser og konstant skærmtid kan resultere i “kontorhovedpine”, som kan føles som en kronisk hovedpine

Over 90% af voksne vil på et eller andet tidspunkt opleve at have hovedpine.

 

Medicinske tilstande som årsag til hovedpine 

Hovedpine kan være et symptom på en række medicinske tilstande, herunder: 

  • Sinusitis (bihulebetændelse) kan medføre smerte i ansigtet og hovedpine.
  • Hypertension (forhøjet blodtryk) kan forårsage dunkende hovedpine.
  • Infektioner såsom influenza eller meningitis kan føre til alvorlig hovedpine.
  • Hormonelle forandringer kan udløse migræne eller spændingshovedpine.
  • Neurologiske tilstande som f.eks. hjernerystelse kan medføre vedvarende hovedpinesymptomer. Hvis hovedpinen ændrer karakter eller intensitet, bør man konsultere en læge.
 

Stress og psykosomatiske reaktioner

Stress kan udløse psykosomatiske reaktioner, hvoraf hovedpine ofte er et hyppigt symptom:

  • Muskelspændinger: Længerevarende stress kan føre til spændinger i nakke og skuldre, hvilket kan resultere i hovedpine.
  • Søvnforstyrrelser: Stress påvirker søvnkvaliteten negativt og kan medføre hovedpine pga. manglende hvile.
  • Hormonelle ændringer: Stress kan forårsage ændringer i hormonbalance, hvilket kan udløse forskellige typer hovedpine.
  • Emotionel belastning: Følelsesmæssig stress øger risikoen for spændingshovedpine og migræne.Effektiv stresshåndtering er afgørende for at mindske forekomsten af stressrelateret hovedpine.
 

Du bør identificere, om du kan nikke genkendende til ét af ovenstående reaktioner. Hvis du gør det, kan du forsøge at mindske det, så du også mindsker din stress hovedpine

At identificere stressudløsere og anvende afspændingsteknikker kan være første skridt mod en bedre hovedpinesituation.

Generelle symptomer på hovedpine 

Hvis du er i tvivl om du har hovedpine, kan du tage et kig på de typiske symptomer i forbindelse med hovedpine herunder: 

  • Smerter i: baghovedet, toppen af hovedet, panden, i en af dine tindinger eller bag øjnene. 
  • Spændinger i nakken/skuldre, som går op i hovedet
  • Spændte tændninger
  • Svimmelhed
  • Kvalme

Hvis du kan nikke genkendende til, at opleve en af flere af symptomerne, er der en overvejende sandsynlighed for, at du har hovedpine. 

Placeringer af hovedpine og hvad det betyder 

 

Dunkende hovedpine 

Pulserende hovedpine kan have flere årsager, blandt andet:

  • Udfordringer i blodcirkulationen
  • Hormonelle forstyrrelser
  • Stramhed i hjernehinderne.

Forstyrrelser i blodtrykket, tilbageløb af veneblod fra hovedet og øget tryk i cerebrospinalvæsken kan også bidrage til denne type hovedpine. Disse symptomer kan forekomme i forbindelse med migræne, klyngehovedpine, spændingshovedpine og blodtryksproblemer.

Hovedpine i baghovedet

Muskeplspændinger er som oftest hovedårsagen til din hovedpine i baghovedet. Det er spændingerne i det, man kalder de suboccipitale muskler, hvilket er dine hjernehinder. Hjernehinderne hæfter ved de suboccipitale muskler og kan også forårsage spændingshovedpine i baghovedet. Stress, dårlig holdning og udmattelse kan også være bidragende faktorer til hovedpine i baghovedet.

Hovedpine i panden

Hovedpine i panden skyldes typisk tryk på det durale system, hvilket refererer til mekaniske påvirkninger af hjernehinderne, der omkranser hjernen og har sit udspring fra pandeknoglen. Der kan opstå stramhed i disse hjernehinder af forskellige årsager:

  • Epidurale punkteringer
  • Piskesmæld
  • Hjernerystelse
  • Stød mod halebenet

Desuden kan bihulebetændelse, spændingshovedpine og klyngehovedpine også være bidragende årsager til hovedpine i panden.

Hovedpine i det øverste af hovedet

Denne form for hovedpine skyldes oftest spændinger i den øverst nakkehvirvel eller de nerver, der udgår fra hvirvlen. Der er forskellige ting, der kan medvirke til hovedpine i den øverste del af dit hoved:

  • Låsninger i dine muskler
  • Begrænset bevægelighed
  • Slidgigt

Denne type hovedpine er også kendt som cervicogen hovedpine eller nakkehovedpine. 

Hovedpine i venstre eller højre tinding

Hovedpine af denne art kan tilskrives nerverne, der udspringer fra nakkehvirvlen anden nakkehvirvel, hvilket kan forårsages af: 

  • Låsninger i nakkehvirvlen
  • Slidgigt
  • Diskusprolaps.


Denne form for hovedpine er ofte klassificeret som cervicogen hovedpine eller nakkehovedpine. I tilfælde af en stor jagen og smerte kan denne type hovedpine også være hortons hovedpine. Yderligere faktorer såsom dårlig ergonomi, stress og muskelspændinger i nakken kan også bidrage til denne type hovedpine.

Hovedpine bag øjnene 

Hovedpine, som mærkes omkring eller bag øjet, kan også være resultatet af forhøjet tryk i hovedet. Kroppen indeholder trykreceptorer ved tre primære steder: 1) i hovedpulsåren, 2) i halspulsåren og 3) bag øjet.

Områderne er følsomme over for ændringer i tryk og blodtryk, hvilket kan udløse hovedpine. Øjenproblemer eller anstrengelse af øjnene kan bidrage til denne type hovedpine. Derfor har nogle personer med denne type af hovedpine gavn af briller, så de ikke anstrenger sine øjne, hvilket minimerer hovedpinen bag øjnene.  

Tips til at slippe for hovedpinen

Der er mange ting, du kan gøre for at slippe af med hovedpinen. I sidste ende afhænger det af, hvad der forårsager hovedpinen. 

Husk god ergonomi 

  • Variér dine arbejdsstillinger, så du ikke sidder ned en hel dag – “den bedste arbejdsstilling er den næste.”.
  • Husk også at stolen skal være placeret tilpas højt til, at du ikke spænder i nakken for at skrive på dit tastatur.
  • Endelig kan du med fordel skifte mellem at stå op og sidde ned, hvis din arbejdsplads tillader det. 

Vær opmærksom på din hovedpude 

Mange af de klienter, vi behandler hos Zency tilskriver hovedpinen til deres søvn – og hvordan de sover. Husk derfor at få en hovedpude, der hverken er for blød eller for hård. 

Reducér stress niveauet 

Der er mange ting, der kan forårsage stress, så sørg blot for at reducere niveauet af stress, da det forværrer hovedpinen i mange tilfælde. 

Kilde: The Journal of Headache and Pain 

Tjek om du skal have briller

For nogle personer kommer hovedpinen af, at de har dårligt syn – uden at de bruger briller. Det dårlige syn medvirker til, at man skal koncentrere sig unødvendigt meget for at se på en skærm, og derfor kniber mange øjnene sammen – og dette kan medføre hovedpine. 

Få hjælp af en erfaren massør hos Zency  

Vi hjælper hver måned hundredvis af danskere med at bekæmpe forskellige muskelspændninger, blandt andet hovedpine. Vi har derfor erfaring med manuel behandling, der løsner dine muskelspændinger – og vi kan også hjælpe dig med både nakkemassage, skuldermassage eller afspændningsmassage.  

Fremragende
5.0
Baseret på 585 anmeldelser
John H.
John H.
Super god service og behandling
Vibeke og Jannik Haahr A.
Vibeke og Jannik Haahr A.
Endnu en gang, virkelig god massage. Carina er meget dygtig til at finde de steder, der skal have ekstra opmærksomhed. Jeg kommer igen 🙂 Vibeke
Poul Hoffmann S.
Poul Hoffmann S.
God massage. Gik lettet derfra.
js_loader

FAQ om hovedpine og migræne

Massage kan hjælpe med at lindre hovedpine og migræne ved at øge blodcirkulationen, reducere muskelspændinger, frigive endorfiner og forbedre afslapning og velvære.

Nogle af de teknikker, der kan bruges under en massagebehandling for at lindre hovedpine, omfatter blide strøg, dyb vævsmassage, trykpunktsmassage og strækøvelser.

Massagebehandling kan være effektiv til at reducere hyppigheden af migræneanfald hos nogle mennesker. Det kan hjælpe med at reducere muskelspændinger og stress, der kan udløse migræneanfald.

Varigheden af en typisk massagebehandling for hovedpine og migræne kan variere, men typisk varer en session mellem 30 og 60 minutter, afhængigt af klientens behov og præferencer.

Det er vigtigt at konsultere en professionel massør eller sundhedspersonale, da der kan være kontraindikationer for massagebehandling, hvis du lider af hyppige migræneanfald. De kan vurdere din tilstand og afgøre, om massage er egnet til dig.

For at forberede dig til en massagebehandling mod hovedpine og migræne kan du drikke rigeligt med vand, undgå tunge måltider inden behandlingen og informere massøren om dine symptomer, tidligere skader eller medicinske tilstande.

Antallet af anbefalede sessioner af massagebehandling kan variere afhængigt af klientens individuelle behov og respons på behandlingen. Det er bedst at diskutere dette med en massør eller sundhedspersonale for at udvikle en passende behandlingsplan.

Udover massagebehandlingen kan du supplere med at anvende varme eller kolde komprimeringer på det berørte område, praktisere afslapningsteknikker såsom dyb vejrtrækning og undgå udløsere som stress, støj eller lysstimuli, der kan forværre hovedpine og migræne.

Hovedpine er en meget udbredt lidelse i Danmark. Faktisk anslåes det at mere end 800.000 danskere eller 17,9% har migærne eller hyppige hovedpiner. Du kan læse mere på Danmarks nationale videnscenter for hovedpine.

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Stress hovedpine

Stress hovedpine

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler