Løberknæ øvelser

Løberknæ øvelser: En guide til smertelindring og forebyggelse

Har du oplevet smerte i knæet under løb? Det kan være symptomer på et løberknæ. Men fortvivl ikke, for der er øvelser til både smertelindring og forebyggelse af dette problem. I denne guide vil vi give dig konkrete tips til at tage kontrol over dit knæs sundhed og opnå en bedre løbeoplevelse. Læs med her for konkrete tips til øvelser mod løberknæ.
Indhold
91% af vores klienter

.. får det bedre allerede efter deres første behandling

Hvad er løberknæ?

Løberknæ er en betændelsestilstand i senevævet omkring knæskallen, som typisk opstår på grund af gentagne belastninger på benene. Symptomerne kan inkludere smerte og ømhed i knæet samt stivhed og hævelse omkring leddet. For at behandle et løberknæ er det vigtigt at forebygge yderligere belastning af benene ved hjælp af specifikke øvelser, der strækker og styrker musklerne omkring knæleddet. Disse øvelser kan også være effektive til at forebygge fremtidige skader på benene ved at forbedre deres fleksibilitet og modstandsdygtighed over for stressende aktiviteter.

Årsager og symptomer på løberknæ

Overbelastning af knæet kan være en årsag til løberknæ. Dette sker, når man træner for hårdt eller i for lang tid ad gangen uden den nødvendige restitutionstid. En dårlig løbestil, hvor man fx lander forkert på benene, kan også belaste knæene og føre til smerte og ubehag. Manglende opvarmning før træning er også en faktor, da øvelserne kræver mere af benene end de er klar til med det samme.

Hvis du oplever knæsmerter i dine knæ under eller efter træning, kunne det være et tegn på løberknæ. Symptomer inkluderer ofte stivhed omkring knærne samt smerter ved bevægelse af benet og især bøjningen heraf. Det er vigtigt at tage disse symptomer alvorligt og straks igangsætte behandling for at komme symtomerne og smerterne til livs.

Er du i tvivl om det er løberknæ du har kan du læse vores Ultimative guide til ondt i knæet hvor vi behandler andre årsager og symptomer.


Øvelser til smertelindring

Foam rolling er en effektiv øvelse til smertelindring af løberknæ. Rul langsomt henover det berørte område, og stop op ved de ømme punkter. Gentag rulningen i 5-10 minutter dagligt for at mindske inflammationen og øge blodgennemstrømningen.

Styrketræning kan hjælpe med at forebygge løberknæ samt reducere smerterne. Fokuser på styrketræning af musklerne omkring knæet såsom quadriceps og glutes. Squats, lunges og step-ups er gode eksempler på styrkeøvelser, som kan indarbejdes i din træningsrutine og træningsprogram for at komme skaden til livs og undgå skader i fremtiden.

Foam rolling

Øvelse med foam roller på lår- og lægmuskler er en effektiv måde at løsne op for spændinger og ømhed efter træning. Rul langsomt henover musklerne i cirka 30 sekunder ad gangen, mens du bruger dine arme til at støtte din kropsvægt. Foam rolling af quadriceps musklen kan også være gavnligt for personer med løberknæ, da det hjælper med at frigøre eventuelle knuder i muskelvævet. Rul gerne hele benet både foran og bagpå helt op til hoften og numsen/ glutes.

Foam rolling til smertelindring i knæet kan hjælpe ved at øge blodcirkulationen og mindske inflammationen omkring det berørte område. Brug teknikken regelmæssigt som en del af din træningsrutine eller som smertelindrende behandling efter aktivitet for bedst resultat.

Zency massage hjælp til selvhjælp af løberknæ

Styrketræning

Squats og lunges er fantastiske øvelser til styrkelse af benmusklerne, men det er vigtigt at have den korrekte teknik for at undgå skader. Her er nogle tips til squats med korrekt teknik:

 • Placer fødderne i ca. hoftebreddes afstand. Det er dog lidt individuelt grundet anatomi.
 • Åben op i hoften og pres knæ udad mens du laver bevægelsen
 • Hold ryggen lige og undgå af svej

Lunges kan også være effektive træningsøvelser, især til forebyggelse af løberknæ. Her er nogle tips:

 • Start med en neutral position, og tag et skridt fremad
 • Bøj dit forreste knæ indtil låret er parallelt med gulvet
 • Hold din ryg lige, mens du bøjer dine knæ
 • Knæ skal flugte eller åbne op så det ikke falder indad

Ønsker man at styrke muskulaturen omkring knæet endnu mere, kan simple øvelser med elastikbånd være en god idé specielt når skaden netop er opstået:

 • Tag elastikken rundt om anklen eller stop foden ned i elastikkens åbning.
 • Løft foden op mod maven modstand fra båndet.
 • Gentag på begge ben.

Husk altid at varme op ordentligt før træning og lytte til kroppen undervejs. En sund balance mellem motion og hvile vil give de bedste resultater!

Strækøvelser

Før du begynder din træning, er det vigtigt at udføre dynamiske strækøvelser af bla. quadriceps muskelgruppen. Dette vil hjælpe med at forberede dine ben på den kommende aktivitet og mindske risikoen for skader. Efter træningen bør du udføre statiske strækøvelser for at undgå overbelastning i kroppen.

Squat/ airsquats en fantastisk øvelse mod smerter i knærne, da den styrker lårmusklerne og stabiliserer knæleddet. Arbejd gerne mere og mere bevægelighed ind i den indenfor din smertegrænse. Denne øvelse kan forebygge løberknæ og reducere smerteniveauet betydeligt. Sørg altid for at varme op før du begynder denne eller andre strækøvelser og tage hensyn til eventuelle tidligere skader eller underliggende problemer i kroppen.


Øvelser til forebyggelse af løberknæ

Slip for smerter i knæet med disse øvelser til forebyggelse og smertelindring af løberknæ. Styrk dine balancemuskler ved at stå på et ben, mens du holder fast i en stol eller væggen. Øv dig også i at lave single-leg squats for at træne stabilitet og koordination mellem musklerne omkring knæene.

Opvarmning

Det er vigtigt at varme op inden træning, især når man løber. Dynamiske strækøvelser kan hjælpe med at forberede musklerne til aktivitet, og let løb på stedet i 5-10 minutter øger blodgennemstrømningen og får kroppen i gang. Ligeledes kan nogle squats øvelser være gode at indlægge som en del af opvarmningen. En god opvarmning reducerer risikoen for skader og kan øge ydeevnen under træningen.

Husk altid at tage dig tid til en ordentlig opvarmning før din næste løbetur!

Korrekt løbestil og teknik

For at undgå skader og smertefulde løberknæ, er det vigtigt at have en korrekt løbestil og teknik. En række øvelser kan hjælpe dig med dette. For eksempel kan du mindske din skridtlængde for en mere effektiv løbestil, mens samtidig minimerer fremskredne fødder, som kan belaste knæene unødigt.

Når du lander på foden under din løbetræning, bør du forsøge at lande blidt midt på foden i stedet for på hælen eller tåspidsen. Hold ryggen rank og undgå overstrækning af benene ved ikke at trække dit ben alt for højt op mod nummeren under dine skridt. En dårlig løbestil vil ligeledes kunne give dig ondt i ryggen og ondt i nakken. Med disse tips i tankerne vil du være bedre rustet til at forebygge fremtidige problemer med et løberknæ eller andre lignende smerterelaterede problemer – husk altid at konsultere professionelle behandlere såsom massageterapeuter hvis problemet fortsat består.

Træning af balance og stabilitet

Enbenstående øvelser som lunges eller squat med balancepude træner din kropsbalance og stabilitet. Hopøvelser sidelæns, fremad eller bagud ved brug af et hoppetau hjælper også med at forbedre koordinationen og styrken i dine benmuskler. Disse øvelser kan være særligt gavnlige for personer, der ønsker at forebygge eller behandle løberknæ.

Derudover kan du også prøve følgende øvelser:

 • Enbens hop på et fast underlag
 • Sideplank med rotation
 • Dobbeltbenshop op på noget højere stabilt

Ved at tilføje disse øvelser til din træningsrutine kan du effektivt opbygge styrke og stabilitet i dine muskler omkring knæene, hvilket vil reducere risikoen for skader som f.eks. løberknæ.


Book en professionel behandling

Hvornår bør man overveje at booke en professionel behandling? Hvis du oplever smerter eller ubehag i dit knæ, som ikke forsvinder efter nogele dage med hvile og isbehandling, kan det være tid til at overveje en professionel behandling i form af sportsmassage. Det er også vigtigt at søge hjælp, hvis dine symptomer påvirker din evne til løb og andre aktiviteter.

Fordele ved at vælge en professionel behandling fremfor øvelser derhjemme; En professionel vil kunne identificere årsagen til dine smerter mere præcist end du selv kan gøre det derhjemme. Ligeledes vil behandlingen være mere effektiv og du vil kunne fremskynde processen markant hvis du ønsker hurtigt at blive dine smerter kvit. Kontakt os allerede i dag på telefon 70605900 hvis du er i tvivl om vi kan løse dine knæsmerter.

Fremragende
5.0
Baseret på 627 anmeldelser
Anders L.
Anders L.
Jeg har været til massage hos Sophie for nylig. Hun er god til at trykke de rigtige steder og god til at forklare, hvad hun gør. Hun giver mig altid en øvelse med hjem. Denne her er en kortvarig, som jeg nu skal se, om den virker 😊.
Christian C.
Christian C.
En god oplevelse, hvor mine “skavanker” blev vendt, med god snak om evt. øvelser samt, hvad man evt kunne gå til Yoga/pilates etc., derefter massage behandling på “skavankerne, samt kroppen, en god oplevelse med en god forklarende behandler, kommer igen.
Bjørn B.
Bjørn B.
Super god behandling. Kan varmt anbefale Søren. Han er behagelig og Professionel.Yderst kompetent.
js_loader

Gå på udkig i vores indholdsunivers

Menisk skade

Menisk skade

Korsbåndsskade

Korsbånd

Bakers cyste

Baker Cyste

Mød din anatomi nørd

Her på siden kan vil du kunne navigere videre ind på den problematik som er relevant for dig.

Atiklen er skrevet og udarbejdet af Fysiurgisk uddannet massør Morten Wolter Andersen.

Gennem uddannelse indenfor idræt og Fysiurgisk massage er Morten uddannet og lægeeksamineret i kroppens anatomi. Herigennem har han derfor tilegnet sig en bred og dybdegående viden omkring hvordan kroppen fungerer, hvorfor de enkelte problematikker opstår samt hvordan du behandler disse.

Erfaringen tæller mere end 15 år inden for træning og behandling af skader og han elsker at nørde kroppen.

I artiklerne har vi inddraget diverse eksperter indenfor hver deres område som eks. søvn og fordøjelse.

Vi håber du vil læse med her på siden og har du ris/ros eller en problematik du ønsker vi tager op, så er du meget velkommen til at kontakte mig på Morten@zency.dk. eller på telefon 70605900. Hvis du ønsker at blive kontaktet kan du også gøre dette.

Vi håber meget denne guide har været til hjælp og at du har kunne løse dine udfordringer omkring ondt i ryggen. Vi ved nemlig om nogen, hvor generende og drænende det potentielt kan være. Skulle du mod forventing alligevel ikke kunne løse dette, så er du velkommen hos en af vores dygtige og uddannede massører. Du finder en massage ekspert og booker en ekspert på en af vores mange lokationer.

Du kan læse meget mere om Zency lige her.

Rigtig god læselyst.

Picture of Morten Wolter Andersen
Morten Wolter Andersen

Anatomi nørd og behandler